arbetskläder

Så funkar de smarta arbetskläderna

– En av de mest lämpliga grupperna för kläderna är städare, säger Jörgen Eklund. Han är professor i industriell ekonomi vid KTH, och forskar om smarta kläder som kan mäta belastning under arbete.

Publicerad 1 mars 2018
Jörgen Eklund professor
Jörgen Eklund. Foto: Privat

Framtidens arbetskläder kan säga ifrån vid överbelastning. Professor Jörgen Eklund tror att de kan finnas ute på marknaden redan om ett par år.
Hur fungerar kläderna?
– Tänk dig en tajt idrotts-t-shirt och knäbyxor med instickade plasttrådar som leder elektricitet. De kan bland annat fånga upp hjärtfrekvens, muskelaktivitet och andning. I en ficka finns en sockerbitsstor elektronikenhet som skickar uppgifter om kroppsställning och rörelser till en mobil.

Vilka upplysningar får man fram?
– Arbetsbelastning och arbetstyngd, vinklar och rörelser. Har man till exempel överbelastat någon kroppsdel? Det går att ge återkoppling till den som jobbar. Antingen med ett röstmeddelande: »Nu har du gjort så många lyft som är säkert under en dag« eller genom en vibration, när man till exempel jobbat med lyft arm för länge.

Hur nära är det att kläderna börjar användas av fler?
– Vi har prototyperna som vi har testat i labb och i verkliga arbetsmiljöer. Om ett par år kan det finnas kläder med inbyggd riskbedömning på marknaden. En av de mest lämpliga grupperna för kläderna är städare, eftersom arbetstekniken är så viktig för dem.