Krävs det särskilda jobbkläder ska arbetsgivaren stå för plaggen. Men den som jobbar i matsal ska bekosta en egen klädsel i svart och vitt. Vi ger dig koll på arbetskläderna!
1 Arbetsgivaren betalar. Arbetskläder regleras i kollektivavtal. Arbetsgivaren ska berätta om företagets klädregler när man anställs. Ska du ha kläder med företagets logotyp eller är det krav på kavaj? Då ska arbetsgivaren både betala för de kläderna och sköta tvätten.
2 »Snyggt och prydligt«. Så ska man vara klädd som anställd. Exakt vad detta innebär framgår inte. Prydlig kan tolkas som hel och ren. Snyggt som att vara klädd på ett sätt som passar arbetsplatsen. Hawaiiskjorta på strandbaren, men kanske inte på finkrogen.
3 Svart och vitt i matsal. Den som jobbar i matsal ska själv bekosta traditionell klädsel i svart och vitt. Vit skjorta eller blus och svart byxa eller kjol står den anställda för, medan arbetsgivaren brukar betala till exempel väst eller serveringsjacka.
4 Arbetskläder eller skyddsutrustning? Arbetsgivaren ska stå för personlig skyddsutrustning, till exempel skor som skyddar mot halka, kläm-, stick- och brännskador. Om man är oense om vad som ska räknas som skyddsskor kan skyddsombud låta göra en utredning. Hjälper inte det är nästa steg att vända sig till Arbetsmiljöverket.
5 Våga fråga om skor. Skor som används på jobbet slits mer än de du har privat. Om du går och står mycket är det viktigt med bra dämpning. Fråga arbetsgivaren om ni kan få skobidrag. Det finns arbetsplatser där de anställda får bidrag till skor, trots att det inte är en rättighet enligt lag eller avtal.
6 Glöm inte mössan. Jobbar du i kök behöver du ha något på huvudet. Inte bara för att undvika hår i maten utan också för att hindra spridning av stafylokockbakterier som finns i hårbotten. Extra viktigt i det kalla köket!
7 Snö och smuts. Personal på liftanläggning ska få skyddskläder från sin arbetsgivare. En overall som skyddar vid smutsigt arbete och dessutom en liftskötarmundering som skyddar mot vind och kyla, ska det vara enligt kollektivavtal.
8 Dra inte av byxorna! Snart är det dags att deklarera. Men du behöver inte rota fram kvittot på byxorna du brukar använda på jobbet. Skatteverket tillåter inte att anställda gör avdrag för plagg de köpt för att jobba i. Skyddskläder och skyddsutrustning är däremot avdragsgilla.