Maxvikt för tallrikar?
Finns det någon maxvikt för tallrikar? Illustration: Anna Nilsson
Fråga om jobbet

Maxvikt för tallrikar?

Publicerad 9 november 2017

Fråga:Jag jobbar som servitris med bordsservering. Finns det några riktlinjer för hur mycket tallrikarna får väga, som används vid servering? Eller finns det några regler om hur tungt man får bära med armarna?

Kia

Svaret är äldre än ett år

Svar:Det finns inga exakta mått för hur tunga tallrikar får vara. Belastningen beror, förutom tyngden på tallriken, också på hur ofta och hur länge de ska bäras.
Därför måste arbetsgivaren göra regelbundna riskbedömningar och genomföra åtgärder för att få en bra arbetsmiljö för arbetstagarna. Hur det ska gå till finns beskrivet i arbetsmiljö­lagen och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Arbetsmiljöverkets regler finns som stöd för att skapa en hälsosam arbetsplats med förutsättningar för utveckling och en god hälsa över tid.
»Föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete« (AFS 2001:1) beskriver det arbetsmiljöarbete som arbetsgivaren ansvarar för och även presentationsmaterial och en vägledning. Regler om manuell hantering finns i föreskriften AFS 2012:2, som handlar om belastningsergonomi.
Du kan få hjälp att komma i gång med arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats genom broschyren ADI 611, den tar upp bra arbetsmiljö på din restaurang. Mer information hittar du på Arbetsmiljöverkets hemsida www.av.se, sök på restaurang.

Minke Wersäll, handläggare i ergonomi, Arbetsmiljöverket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här