Fråga:Jag undrar vad som gäller för matrast på jobbet. Häromdagen fanns det ingen tillgänglig lokal där personalen kunde sitta i lugn och ro för att äta lunch. I stället blev vi hänvisade till att sitta i diskrummet. Är detta okej eller vad gäller?
B
Svar:Det finns en föreskrift från Arbetsmiljöverket om arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1).
I den står det att arbetstagare ska kunna äta under tillfredsställande förhållanden.
Det gäller även dem som äter medhavd mat.
Det ska ske i lämpliga utrymmen med bord och stolar med ryggstöd.
Exempel på lämpliga utrymmen är en restaurang eller ett matrum, men kan också vara ett avskilt matutrymme i arbetslokalen.
Nära platsen där man äter medhavd mat ska det finnas kylskåp, möjlighet att värma maten och möjlighet att diska.
Om ni inte anser att den plats ni får äta på uppfyller de här kraven kan ni kontakta skyddsombudet på er arbetsplats.
Om ni inte har ett skyddsombud på arbetsplatsen kan ni kontakta HRF:s avdelning som har regionala skyddsombud som kan hjälpa er.
Anette Olsson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket