Kollegan kommer alltid för sent!
Saras kollega är sen som den värsta sengångare. Illustration: Rebecca Elfast
Arbetslivsakuten

Kollegan kommer alltid för sent!

Saras kollega Gabriel är tio minuter sen, som vanligt. Receptionen får inte stå obemannad, Sara måste vänta in sin kollega och sedan ha överlämning. Det känns futtigt att tjafsa om en kvart, men samtidigt  stör det Sara att hon måste vara kvar. Hur ska hon göra?

Publicerad 13 april 2016

 ”Folk borde våga bli lite mer förbannade på varandra”

Farah Erichsén
Farah Erichsén, program­ledare, Relations­radion, Sveriges Radio.

Farah Erichsén, program­ledare, Relations­radion, Sveriges Radio:
– Vi har tagit upp att komma för sent i Relationsradion, det blev ett kul program om ett ämne som upprör många. Om du kommer för sent är det som att du tycker att din tid är mer värd än min tid. Alla kan komma för sent någon gång, men då får man ringa och berätta det. Det beror också på vilken sorts jobb man har.

– Om ens jobbarkompis måste vara kvar på plats och vänta blir  han eller hon irriterad och det kan byggas på till bitterhet. ”Här sitter jag på min lediga tid. Jag hade aldrig gått tio minuter tidigare men du kan komma tio minuter för sent.”

– Det är ingen som vill tjalla på en kollega men det är viktigt att Sara markerar. Hon kan säga: ›Det blir ingen överlämning, nu måste jag gå för du är sen. Om du inte börjar komma i tid måste jag ta upp det med chefen.‹
Jag tycker att folk ska våga bli lite mer förbannade på varandra. Men man kan inte börja klaga efter ett år. Om man flippar och blir arg första gången det händer så är det en markering, kollegan fattar att den här tjejen vågar jag inte stöta mig med, bäst att jag passar tiden.

”Lägg schema med rimlig tid för överlämning”

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket
Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket:
– Som anställd har man ett ansvar att vara ombytt och klar när arbetspasset börjar. Upprepade förseningar och att inte hålla sina arbetstider kan få konsekvenser för anställningen. Dessutom är det respektlöst gentemot sina arbetskamrater. Arbetsgivaren är den som leder och fördelar arbetet.

– I det ansvaret ligger givetvis att schemat ­planeras så att det finns en rimlig tid för överlämning ­mellan olika arbetspass eller vakter.
Om Gabriel systematiskt kommer för sent så bör frågan tas upp med närmsta chef, då hans beteende i längden blir ett arbetsmiljö­problem för hans arbets­kamrater. Det är i så fall ­arbetsgivaren eller chefen som ansvarar för vilka åtgärder som måste göras för att arbetet och verksamheten ska fungera.

”Förklara att förseningarna ställer till problem för dig”

Mandus Frykman, konsultchef på Previa och legitimerad psykolog.
Mandus Frykman, konsultchef på Previa och legitimerad psykolog.

Mandus Frykman, konsultchef på Previa och legitimerad psykolog:
– Jag har träffat många medarbetare och chefer och vet att det här är en vanlig ­situation. Man blir irriterad men tänker att det inte är min uppgift att uppfostra kollegor. I stället blir det antydningar eller prat med andra på jobbet. Men det löser inte problemet.

– Sara behöver berätta för Gabriel att hon upplever förseningarna som ett problem. Hon ska också beskriva varför det är ett problem för henne. Inför samtalet kan det vara bra att samla på sig lite statistik om hur ofta det här inträffar. Sara får säga till Gabriel att hon vill prata med honom om en sak, och gå undan lite så de får vara ostörda. Hon kan inleda: ”Jag har tänkt på att du ofta är sen när du ska lösa av mig. Har du märkt det? Den senaste veckan har du kommit för sent tre gånger. Jag hinner inte med tåget/ kommer för sent till dagis.” Eller vad det nu kan vara. Sedan får hon förklara: ”Det är inte okej för mig. Jag vill be dig att tänka på det här och komma i tid.”

– Det låter enkelt, men det är många som tycker att det är svårt att ta upp något som känns litet och futtigt. Men det här kanske är ett litet problem för Gabriel. För en som har tider att passa är det ett stort problem.
Om samtalet inte leder till någon lösning får Sara gå vidare genom att prata med Gabriel igen eller prata med närmsta chef. Ingen ska behöva ställa upp på att andra är sena till sitt pass.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här