Fråga om jobbet

Kan 17-åringen provsmaka vin?

Publicerad 19 oktober 2020

Fråga:Får en anställd 17-åring smaka alkohol på restaurangen hen jobbar på, till exempel en drink som man blandat eller delta i vinprovningar på jobbet? Så klart med föräldrarnas tillåtelse och serverings­ansvarig på plats.

A

Svaret är äldre än ett år

Svar:Enligt alkohollagen får inte ett serveringsställe servera alkohol till någon under 18 år. Om en person under 18 år är gäst på ett serveringsställe tillsammans med sina föräldrar är det inte heller tillåtet att servera den gästen, även om föräldrarna tillåter att deras barn serveras eller dricker alkohol på serveringsstället.

Det finns inga arbetsrättsliga regler att man måste ha fyllt 18 år för att få arbeta med alkohol, exempelvis i en bar eller vid servering. På tillstånds­enheten i Stockholm bedömer vi dock att det inte är lämpligt att en tillståndshavare lägger ansvaret eller nykterhetsbedömningar gällande alkohol eller alkohol­servering på en person som inte fyllt 18 år.

Sett till alkohollagens syfte som social skyddslagstiftning med ett uttalat mål att skydda underåriga från alkoholens skadeeffekter skulle tillståndsenheten i Stockholm bedöma att det inte heller är lämpligt att en tillståndshavare tillåter en anställd som är under 18 år att exempelvis smaka på drinkar eller delta på vinprovning på serveringsstället, även om föräldrarna tillåter det eller att serveringsansvarig är på plats.

Carina Cutlip, enhetschef, Tillståndsenheten, Stockholm

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här