Chefen gav sitt syskonbarn jobbet!
Foto: Rebecca Elfast
Arbetslivsakuten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Chefen gav sitt syskonbarn jobbet!

Chefen presenterar den nya receptionisten - chefens syskonbarn, som inte har jobbat en dag på hotellet. De andra som hoppat in och tagit extrapass under sommaren har inte ens blivit tillfrågade. Hur kul kommer det att bli att jobba med någon som har chefen som faster? Får det gå till så här? Experterna ger råd.

Publicerad 22 oktober 2014

Kan förstå att det sticker i ögonen

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket
– Rent arbetsrättsligt finns det inga hinder att anställa sitt syskonbarn. Jag kan däremot förstå att det sticker i ögonen på personalen.
Det framgår inte om de som hoppat in och tagit extrapass under sommaren redan är anställda av företaget. Om det är så har dessa anställda företräde till högre sysselsättningsgrad om de så begär det. Högre sysselsättning gäller före nyanställning, förutsatt att det fungerar för driften.

– Extra personal som arbetat under sommaren och som inte har ett permanent anställningsförhållande går under andra regler i kollektivavtalet: När anställning för enstaka dagar omfattat i genomsnitt minst 15 timmar per vecka under minst en tvåmånadersperiod har arbets­givaren skyldighet att erbjuda anställning för enstaka dagar i mån av tillgång. När anställningen omfattat i genomsnitt minst 15 timmar per vecka under tolv månader har arbetsgivaren skyldighet att erbjuda annan anställning, om anställd så begär. En förutsättning är att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för arbetsuppgifterna.«

Systembolaget undviker att anställa anhöriga

Sonia Undin, personalchef på System­bolaget:
– När det gäller att anställa närstående har vi på Systembolaget interna regler. Vi är restriktiva, vi vill inte att våra chefer ska anställa närstående som sommarjobbare och för tillsvidareanställningar är det definitivt nej.

Sådant skapar slitningar i en arbetsgrupp

– Det här gäller inte bara chefer utan även övriga anställda. Vi har reglerna för att skydda både medarbetare och chefer. Det är tydliga regler som gör att ingen ens riskerar att bli misstänkt för att få en fördel som han eller hon inte har rätt till.
Att sonen till chefen får bättre lön eller bättre schema än andra anställda, sådant skapar slitningar i en arbetsgrupp, vare sig det stämmer eller inte. Bara känslan ger dålig stämning.

– Men människor flyttar också runt, så det har hänt att vi har släktingar som har hamnat i samma butik men det är något vi försöker undvika. Det kan också uppstå ett kärleksförhållande på en arbetsplats och då gäller motsvarande regler. Då ser vi vad det finns för möjligheter till omflyttning. De flesta anställda har förståelse för våra regler, att det inte är så lyckat helt enkelt med nära ­relationer på arbetsplatsen.

»Tänk efter vems ansvar det är«

Sophia Djio­baridis, reporter, Kommungranskarna, Uppdrag Granskning, SVT.
– Nepotism är ett problem för att det är en orättvisa. Det är därför kommunallagen tar upp alla dessa olika sorters jäv, alla ska behandlas lika och få samma chanser.  Min erfarenhet är att mina intervjupersoner ofta blir lite förbluffade när jag tar upp ämnet.

– Jag tror att en hel del människor i chefsposition vet i bakhuvudet att det inte är okej. Men samtidigt ser de inte vad det helt enkelt är, nämligen jäv om vi pratar om kommunala sammanhang.
När jag ställer frågan säger de ›Så har jag inte sett det.‹ Jag tror att de är ärliga. Ofta är det mellanchefer som tycker att det känns bra att få bestämma lite och då kanske sambons barn får det där sommarjobbet.

Svårt för någon med lägre position att påtala problemet

– Även på en privat arbetsplats bör alla få en rättvis möjlighet att söka en ny tjänst, det ska handla om meriter. Det kan vara så att släktingen är rätt person för jobbet, men då får man pröva det, mot de andra som varit inne och arbetat.
Samtidigt är det en känslig fråga, det rör både tjänsten och det privata. Det gör det svårt för någon med lägre position att påtala problemet. Det är lätt att hamna i ›frysboxen‹ eller inte få fortsatt vikariat om man anses vara besvärlig.

– Ska jag ge ett råd skulle det möjligen vara: Tänk efter vems ansvar det är. Personen som fått jobbet kanske inte vet om att hen fått fördelen, så det är ingen idé att gå på honom eller henne. Är det en mellanchef som rekryterat felaktigt, gå till en högre chef. Eller be att en arbetsledare för de anställdas talan så att man slipper stå själv.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här