Fråga om jobbet

Dubbla matavdrag vid långpanna?

Publicerad 1 juli 2019

Fråga:Jag är fast anställd på heltid på min arbetsplats och har precis bytt avdelning. Jag jobbar ibland långpanna. På min förra avdelning drogs bara ett matavdrag och en rast när man jobbade dubbelpass (arbetstid 11.00–23.00). På nya avdelningen drar de dubbelt för mat och delar upp passen 11.00–17.00 och 17.00–23.00. Det är ju samma tid som innan och oftast hinner jag inte med två raster. Vad gäller?

J

Svaret är äldre än ett år

Svar:I kollektivavtalet 5 Kap, 17 § punkt 3 är det tydligt. Endast ett kostavdrag per dag får göras. Nettolöneavdraget för kost är 47 kronor per dag, summan gäller från och med den 1 april 2019. Resterande del förmånsbeskattas enligt Skatteverkets regler om fri kost på arbetsplatsen.
När det gäller rast så ska den vara schemalagd. Det är tillåtet att dela upp rasten på två kortare perioder, exempelvis 2 x 30 minuter i stället för en hel timme vid ett tillfälle.
Det låter snarare som att du arbetar för långa dagar. Enligt kollektivavtalet 3 Kap, 9 § punkt 5 får arbetstiden per 24-timmarsperiod inte överstiga 10 timmar. Såvida ni inte gjort avsteg från den bestämmelsen på arbetsplatsen.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här