Jobba extra under föräldraledighet?
Extrajobb under föräldraledigheten? Illustration: Jenny Wallmark
Fråga om jobbet

Jobba extra under föräldraledighet?

Publicerad 28 juni 2019

Fråga:Jag är heltidsanställd som kock, är just nu föräldraledig på 100 procent. Jag skulle vilja jobba lite extra framöver (när det passar med familjen) utan att avbryta min tjänstledighet. Jag ser det som att jag är föräldraledig 40 timmar i veckan/fem dagar i veckan. Så jag har två »lediga« dagar i veckan. Får jag lov att göra inhopp hos en helt annan arbetsgivare? Det skulle röra sig om en mataffär, en gång varannan vecka.

Föräldraledig

Svaret är äldre än ett år

Svar:När det gäller dina skyldigheter gentemot din arbetsgivare så får inte föräldraledigheten användas till annat förvärvsarbete, då kan arbetsgivaren kräva att du återgår i arbete hos dem. Jag rekommenderar dig att kontakta den arbetsgivare du är ledig ifrån för att få godkänt att du arbetar hos en annan arbetsgivare under din föräldraledighet.
Enligt allmänna avtalsrättsliga grunder kan arbetsgivaren annars kräva ekonomiskt skadestånd för avtalsbrott och ses det som allvarligare fall av vilseledande kan det även vara grund för uppsägning eller avsked.
Om du hade haft en bisyssla (extra arbete) vid sidan av ditt ordinarie arbete innan du gick på föräldraledigheten så hade du haft rätt att behålla det i samma omfattning som tidigare.

Anette Olsson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här