Bästa tipsen för att hålla klubben aktiv
Det är viktigt att klubben informerar medlemmarna om exempelvis semester och röda dagar, säger José Fernandez. Foto: Christel Lind, Mostphotos
Dina rättigheter ORGANISERING

Bästa tipsen för att hålla klubben aktiv

Vilja att förändra är bästa drivkraften för en klubb, säger José Fernandez, ordförande för HRF-klubben på Hotell Skansen i Båstad.

Publicerad 8 april 2021
José Fernandez. Foto: Christel Lind

José Fernandez och hans kollegor bildade fackklubb på jobbet för snart två år sedan. En bra start är att ha intresse för fackliga frågor, säger han.
– Sedan ska det finnas en vilja att förändra. Inte så att det behöver vara en dålig ­arbetsplats, men det behöver finnas vissa frågor man vill hjälpas åt att ändra på.

Vad är viktigt sedan?
– Klubben måste underhållas så att det blir en kontinuitet. Vi i styrelsen träffas regelbundet och vi har medlemsmöten fyra gånger om året. Det är också viktigt att vi är ute och informerar medlemmarna. Det finns mycket frågor, till exempel vad som gäller för semester, röda dagar och årsarbetstiden.

Något annat att tänka på?
– Att ha med sig arbets­givaren redan från början. Det blir lättare att bedriva facklig verksamhet och få igenom förändringar om arbetsgivaren förstår att man inte är där för att skapa osämja utan för att vara en hjälpande hand.

Har något varit särskilt svårt?
– I början vet man inte riktigt hur man håller i ett styrelsemöte. Men då kan man ta kontakt med en ombudsman och fråga. Man lär sig längs vägen. Sedan gäller det att hålla koll på avtalet när man vill förändra något, så att det inte blir något annat som försämras när man gör det. Men det mesta är roligt när man jobbar så här flera tillsammans!