Nyheter EFTER PANDEMIN

De har branschens största skatteskulder

Branschens företag har 3,4 miljarder kvar att betala i uppskjutna skatter efter pandemin. Men flera hinner gå i konkurs innan de hinner betala igen. Här är företagen som är skyldiga mest.

Publicerad 12 november 2024
De har branschens största skatteskulder
Företag inom besöksnäringen står för 3,4 miljarder av det belopp som ska betalas in till Skatteverket. Foto: Mostphotos, Rasta Group

Nordic Choice, Svenska Mässan och Espresso House – de ligger i topp på listan över branschföretagen med störst skatteskulder.

Bakgrunden är ett beslut från våren 2020, när pandemin ledde till att många företag hade det svårt med ekonomin.
Då fick företagen möjlighet att ansöka om att få vänta med att betala in arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms.

Skatteverket har beviljat mer än 63 000 anstånd på totalt drygt 160 miljarder kronor.

Nästan 17 000 företag är fortfarande skyldiga staten runt 30 miljarder kronor i uppskjutna skatteinbetalningar efter pandemin.

Cirka 3,4 miljarder står hotell- och restaurangbranschen för.
Nyligen meddelade Scandic att man betalat in sina skulder till Skatteverket i förtid. Andra har en del kvar.

Här är branschföretagen som är skyldiga mest:

Men det är knappast sannolikt att Skatteverket kommer att få in alla pengar. Konkurserna bland företag som fått anstånd med skatten under pandemin ökar nämligen.

I slutet av september beräknade man att statens förluster av den sortens skatteskulder uppgår till 8,6 miljarder kronor.

Det är nästan fyra miljarder mer än i januari. Merparten av de förlorade skatteintäkterna förklaras av konkurser.

I en rapport beräknar Skatteverket att de framtida förlusterna kommer att hamna mellan 8 och 15 miljarder kronor.

Hittills är det framför allt mindre företag som stått för konkurserna, men under 2024 har de ökat bland medelstora och stora företag. Byggsektorn står för störst andel förlorade skatteintäkter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här