Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De är kökets farligaste återfallsförbrytare

De kom till din arbetsplats för att hjälpa till. Men de blev gamla, placerades fel eller förlorade säkerhetskåpan. Här är de sju köksmaskinerna som oftast får anställda att skrika av smärta.

Publicerad 10 juni 2009
De är kökets farligaste återfallsförbrytare
Foto: Arbetsmiljöverket

De är långlivade, farliga och ligger bakom de otäckaste olyckorna i restaurangköken. Köksmaskinerna är kökets värsta återfallsförbrytare, berättar Torbjörn Olsson, inspektör på Arbetsmiljöverket med restaurangbranschen som särskilt område.
– Framför allt orsakar de väldigt synliga skador. Skärskador, brännskador, klämskador tillhör några av dessa.
Varje år rapporterar anställda i hotell- och restaurangbranschen runt femhundra arbetsolyckor till Försäkringskassan. Halkolyckor, tunga lyft och knivar ligger bakom många av dem – men det är köksmaskinerna
som orsakar de allvarligaste.

 Torbjörn Olsson, arbetsmiljöinspektör.
Torbjörn Olsson,
arbetsmiljöinspektör.

Torbjörn Olsson har jobbat med restauranginspektioner i snart åtta år och säger att farliga maskiner är en av de vanligaste anmärkningarna som krögarna får.
– Det finns stora brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, vilket i de flesta fall beror på att krögarna inte vet vilka regler som gäller.
Som gammal krogägare själv har Torbjörn stor förståelse för att krögarna har
svårt att hålla reda på alla regler.
– Jag vet ju hur det var själv. Jag hade ingen större koll på arbetsmiljöfrågor. Man oroar sig mest för att få ekonomin att gå ihop.

Just ekonomin tror
han är en bidragande orsak till att många gamla, farliga maskiner får vara kvar i köken. Köksapparaterna är långlivade och fungerar ofta bra, trots att de har många år på nacken.
– Det finns maskiner som är upp till femtio år gamla där ute. Man byggde bra grejer förr helt enkelt.
   Och även om de gamla apparaterna uppfyllde säkerhetskraven när de tillverkades, gör de knappast det i dag. Sedan 1995 måste till exempel alla köksmaskiner vara CE-märkta för att visa att de uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Alla maskiner måste dessutom ha en
bruksanvisning på svenska eller det språk som de anställda talar.
  Att se till att gamla köksapparater uppfyller dagens krav kan bli dyrt, berättar Torbjörn.
– I många fall är det billigare att köpa en helt ny maskin. Och de brukar också vara ganska dyra, så därför håller många krögare kvar vid sina gamla så länge det går.
   Men även de nyare modellerna kan vara farliga. Det händer inte helt sällan att restaurangpersonal plockar bort säkerhetsskydd, till exempel på degblandare och skärmaskiner för att göra det lättare att rengöra. Och ibland sätts skydden aldrig tillbaka.
– Det kan hända att det glöms bort eller att skydden helt enkelt försvinner. Det behöver inte vara medvetet, säger Torbjörn.

Om han eller någon av hans kollegor hittar en farlig köksmaskin, berättar de först på plats vad problemet är. Senare skickar de samma information skriftligt, i ett så kallat inspektionsmeddelande. I detta finns också bristbeskrivning så att krögaren vet hur han ska rätta till problemet. Efter ett tag görs ofta en återkontroll. Om problemet inte är åtgärdat då kan det bli tal om böter.
– Det är dock sällan som det går så långt. Vi vill ju helst att arbetsgivarna rättar till problemen frivilligt redan efter första inspektionen, säger Torbjörn.
   Men det kan också gå mycket snabbare än så. Om köksmaskinen anses vara direkt farlig för personalen, kan inspektörerna skriva ut ett omedelbart förbud. Då får ingen använda maskinen förrän problemen
är åtgärdade. Det är oftast skärmaskiner och fritöser som får förbud direkt.
– Eftersom de orsakar de värsta olyckorna. Fingrar som ryker och kokhet olja som ger stora brännskador.
   Torbjörn kan berätta om många otäcka olyckor i restaurangbranschen.
En av de värsta var när en kvinnlig restauranganställd fick ett bleck med
skållhet steksky över sig, med svåra brännskador som resultat.
– Hon blev så bränd att skinnet krullade sig på bröstet på henne. Hon måste ha haft så fruktansvärt ont.

Enligt lag måste alla allvarliga olyckor och tillbud rapporteras till Arbetsmiljöverket. Under 2008 och de första fyra månader
i år anmäldes 104 händelser från restaurangbranschen till verket.
Torbjörn tror dock att det var bara en bråkdel av allt som faktiskt hände. En trolig förklaring är att många inte vet att de måste anmäla.
– Sedan tänker man kanske inte på händelserna som olyckor. När man frågar på ett ställe om det har hänt något, så säger alla nej. Men om man frågar om någon har skurit sig, klämt sig eller bränt sig så har det alltid hänt.


Fakta: Bästa sätten att undvika maskinskador

  • Läs maskinens bruksanvisning noga.
  • Dra ut kontakten när du ska rengöra eller plocka isär en maskin.
  • Ta inte bort några skydd eller säkerhetsspärrar.
  • Använd aldrig en maskin där någon del, som en sladd, är trasig.
  • Rapportera omedelbart till en chef om en maskin verkar vara trasig. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter LÖN

LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack

EU har tagit ett steg närmare lagstadgade minimilöner. ”Man blir närmast förtvivlad” säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack
– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del, säger Therese Guovelin. Foto: Mostphotos, Fredrik Hjerling/LO

Svenska fackförbund, arbetsgivarorganisationer och politiker är överens om en sak: Minimilöner i lag är inget för svensk arbetsmarknad. Snart kan det trots enigheten vara ett faktum.

Länge hoppades LO att EU-kommissionens förslag till direktiv om minimilöner skulle gå att stoppa, eller att Sverige skulle undantas från direktivet. När EU-kommissionen i veckan presenterade sitt förslag stod det dock klart att Sveriges invändningar vägt lätt.

– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del. Man har formuleringar som innebär att staten måste lägga sig i lönebildningen. Samtidigt har man inte med ett ord om att vår fungerande modell ska undantas, trots att man hela tiden hyllat den och slagit fast att där lönebildningen regleras i kollektivavtal är lägstalönerna högre än där man har andra modeller, säger Therese Guovelin.

Kommissionen har bland annat skärpt en formulering som äventyrar fackförbundens ställning i Sverige, menar LO.

– Det förtydligas att alla arbetstagare måste ha rätt till en minimilön. Det innebär, för vår del, att staten måste lägga sig i lönebildningen och att vi inte längre enbart kan reglera lön i kollektivavtal. Det underminerar den svenska modellen, säger Therese Guovelin.

En annan sak som hon reagerar starkt på är att kommissionen föreslår att staten ska få inflytande över parternas arbete med att teckna kollektivavtal.

– Staten ska kräva en åtgärdsplan om kollektivavtalstäckningen understiger 90 procent. Vi ser det som ett hot mot fackföreningarnas autonoma ställning i Sverige.

Det är fortfarande en bit kvar innan ett direktiv kan bli verklighet. Tidigast i september väntas Europaparlamentet rösta om förslaget. Blir det ett ja där kommer frågan att förhandlas mellan rådet, EU-kommissionen och EU-parlamentet under ordförandelandets ledning.

– Sista ordet är definitivt inte sagt. Nu måste vi försöka påverka på alla nivåer. Om inte det hjälper finns det fortfarande en sista utväg, och det är att ett medlemsland stämmer EU för fördragsbrott. Artikel 153.5 säger nämligen att EU inte har kompetens att reglera löner, säger Therese Guovelin.

Nyheter rapport

Pandemin fick fler att gå med i facket

Under 2020 steg organisationsgraden i Sverige för första gången på länge. Det visar en ny rapport från Arena Idé. För HRF:s del har pandemin inneburit både medlemsökning och medlemstapp.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
Pandemin fick fler att gå med i facket
Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest under 2020. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos
Anders Kjellberg. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet

Förra året var ett händelserikt år på svensk arbetsmarknad. Det konstaterar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, i sin nya rapport ”Den svenska modellen 2020: pandemi och nytt huvudavtal”. Pandemin medförde bland annat en våg av uppsägningar och permitteringar, liksom lättnader i a-kassan.

En annan följd var att många fackförbund såg en ökning av antalet medlemmar. Under 2020 ökade antalet yrkesverksamma fackmedlemmar med 75 000 personer.
– Organisationsgraden i landet ökade för första gången sedan 90-talet. Både när det gäller arbetare och tjänstemän, säger Anders Kjellberg.

En del av förklaringen är att fler utrikesfödda gått med i facket. I den gruppen ökade organisationsgraden för andra året i rad under 2020.

Störst var ökningen under mars och april, för att sedan plana ut på många håll. Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest förra året, följt av Handels och Kommunal.

Hotell- och restaurangfacket tillhör de förbund som ökade mest under mars och april. Under första halvåret 2020 steg förbundets medlemstal med 1 700 personer. En ökning som helt raderades ut senare under året. En förklaring till HRF:s medlemstapp är att många som initialt sökte sig till facket, senare förlorade jobbet, skriver Anders Kjellberg i rapporten.

A-kassorna såg en ännu större tillströmning. Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, hade den största relativa tillväxten bland LO-kassorna. Under 2020 ökade HRAK med 19 900 personer, eller 27 procent.

Nyheter corona

Restriktioner förlängs

Det blir inte längre öppettider på restauranger den 3 maj. I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att man vill förlänga restriktionerna till 17 maj.

Publicerad 22 april 2021 Kommentera
Restriktioner förlängs
Restriktionerna förlängs med två veckor. Först den 17 maj ska restauranger kunna hålla öppet senare än 20.30. Foto: Istockphoto

Regeringen gav vid en pressträff på torsdagen beskedet att restriktionerna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar ytterligare två veckor. Anledningen är den höga smittspridningen och det ansträngda läget för sjukvården.

Samtidigt sade Folkhälsomyndigheten att man föreslår en motsvarande förlängning av restriktionerna för serveringsställen.

För restaurangbranschens del innebär detta att det även fortsättningsvis är stängning klockan 20.30 som gäller. Dessutom kommer det fram till 17 maj tillåtas max fyra personer per sällskap på restauranger, om de inte ligger i till exempel gallerior – då är det en person per sällskap som gäller.

– Man ska ha respekt för smittspridningen. Men man skulle kunna vara generösare med öppettiderna för restauranger, med de kraftiga regleringar som redan finns. Vi anser att det finns förutsättningar att hålla öppet till 23, utan att det påverkar smittspridningen. Då skulle restaurangerna hinna med två sittningar, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här