Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Spa-anställda kräver sundare arbetsvillkor

Spa-terapeuter sliter ut sig om de jobbar heltid, samtidigt som det är svårt att leva på en deltidslön. Därför kräver de spa-anställda att de heltidsanställda ska göra färre behandlingar per dag utan att månadslönen sänks.

Publicerad 19 november 2003

Sexton spa-anställda från hela landet träffades på en konferens i början av november, för att diskutera vilka frågor de vill föra fram inför avtalsrörelsen.
Ett schema som är skonsammare mot kroppen, högre ingångslöner och schemalagd vila mellan behandlingarna var tre huvudfrågor.

Spa-terapeut är ett ganska nytt yrke, de flesta jobbar hårt och många tvingas sluta för att de inte orkar. Arbetsgivarna förstår inte vilka påfrestningar yrket har.
Spa-arbetarna var helt överens om att massörer inte orkar arbeta heltid med att massera. De flesta arbetar 75-80 procent av en heltidstjänst. Pauserna mellan behandlingarna ligger på tio minuter och då ska de följa gästen ut och hinna städa och förbereda för nästa kund. Det är knappt att massören hinner gå på toaletten. Och att pusta ut mellan arbetspassen är inte att tänka på. Det finns ingen tid.

De flesta spa-anställda har tagit banklån för att betala utbildningen. Skulder på 60 000 kronor är inte ovanligt och när de pengarna ska betalas tillbaka måste de ha en rimlig lön som går att leva på och kunna betala sina lån med.
De vill också kunna jobba heltid.

Spa tillhör HRF:s avtalsområde och nu vill spa-medlemmarna organisera sig och ställa krav på bra arbetsvillkor och arbetsmiljö. Antalet spa-anläggningar växer i hela landet. Fler och fler utbildar sig för att kunna jobba som massörer och hudterapeuter, men många slutar efter bara några år.

Här är några röster från konferensen:
– På vår arbetsplats gäller inte gröna rikset, säger chefen.
– En felbokning så försvinner min eftermiddagsrast.
– Helgarbetstiden ligger på 11 timmar per dag, varav nio är behandlingstimmar.
– Alla gäster ska ha samma behandling, men sista kunden får inte det.
– Arbetsrotation måste införas vid långa pass.
– Vi har för få pauser.
– Jag är ingen massagemaskin.
– Det sliter på kroppen att stå i mörkret hela dagen.
– Vi har bildat fackklubb på vår arbetsplats.
– Högre grundlön är ett krav.

Motionskrav från spa-arbetarna
Efter diskussionerna skrev de spa-anställda motioner för första gången. Det blev 13 motioner, men till avtalskonferensen kommer de att sammanfattas till några stycken. Här är några krav:

* Arbetsgivaren ska hålla med höj- och sänkbara massagebänkar.
* Behandlingsoljorna ger allergi och eksem för personalen. Det är arbetsgivarens ansvar att köpa in icke allergiframkallande preparat.
* Spa-personalen behöver kompetensutveckling. All personal borde få genomgå hjärt- och lungräddningskurs, första hjälpen, livsräddning och brandutbildning.
* Tiden för ob-ersättning bör förlängas och gälla all tid utanför den vanliga kontorsarbetstiden. Ob-ersättning hela lördagen är ett krav.
* Yrkeserfarenhet bör premieras med stigande lön.
* Pott-systemet bör avskaffas och pengarna bör läggas på lön efter utbildning och erfarenhet.
* Friskvårdsbidrag till alla spa-anställda så att de kan få egen massage och styrketräna.
* Bidrag till arbetsskor och kläder. Halkrisken är stor runt bassängkant och i behandlingsrum där vatten och oljor förekommer.
* Bemanning med entreprenörer bör endast gälla i mindre del av arbetsstyrkan. Entreprenörer med eget företag urholkar på sikt en gedigen och trygg grundbemanning.

Läs mer om avtalsrörelsen:
Bingopersonalen kräver rökfritt. Läs mer här >>
HRF stöder LO:s lönekrav. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här