Nyheter förhandling

Max missbrukade enstaka dagar – ska betala 130000 till HRF

Hamburgerkedjan Max avslöjades med missbruk av enstaka dagar. Nu ska de betala 130000 i skadestånd – samt utbilda alla sina restaurangchefer i Stockholm i anställningsformen.

Publicerad 20 december 2023 2 kommentarer
Max missbrukade enstaka dagar – ska betala 130000 till HRF
Max hade anställda på enstaka dagar som borde fått en annan anställningsform. Nu betalar de skadestånd till HRF. Foto: Marc Femenia, Mostphotos

Missbruket nystades upp i augusti när en medlem hörde av sig till HRF:s avdelning Stockholm-Gotland, berättar ombudsman Mathias Westbrand Emilsson.

– Medlemmen hade fått sin provanställning avslutad. När jag tittade närmare såg jag att hon stod som felaktigt anställd på enstaka dagar.
– Jag begärde ut underlag, kallade arbetsgivaren till förhandling och yrkade på en tillsvidaretjänst för medlemmen. Det slutade med att medlemmen fick 20 000 kronor i skadestånd och en tillsvidareanställning.

Men historien slutade inte där. Mathias Westbrand Emilsson bestämde sig för att kontrollera hur anställningsformen enstaka dagar användes på arbetsplatsen i sin helhet. Han begärde ut uppgifter enligt den nya skrivningen i Gröna Riksavtalet mellan HRF och Visita.

Mathias Westbrand Emilsson
Mathias Westbrand Emilsson.
Foto: Marc Femenia

– Då blev det tydligt att de använt anställningsformen felaktigt på det jag menar är ett systematiskt sätt.

I början menade Max att de använt enstaka dagar för att täcka upp kortvariga behov, som till exempel vid sjukdom, säger Mathias Westbrand Emilsson.

– De hävdade också att de anställda inte ville ha tillsvidareanställningar, men jag motsatte mig den anekdotiska argumentationen.

Efter en rad förhandlingar där arbetsgivarorganisationen Visita bistod arbetsgivaren, enades de till slut om ett allmänt skadestånd till HRF på 130 000 kronor. Dessutom förbinder Max sig att skicka alla sina restaurangchefer och assisterande chefer på restauranger i centrala Stockholm på kurs.

De hävdade också att de anställda inte ville ha tillsvidareanställningar.

– De ska gå kurs med Visitas arbetsrättsjurister och bland annat lära sig hur enstaka dagar funkar, säger Mathias Westbrand Emilsson.

Enligt honom ser Max nu över hur anställningsformen används i hela bolaget.

– Och det berör ju väldigt många arbetsplatser. Slutresultatet blev väldigt bra, tycker jag. Det blev en läropeng och en morot att sköta sig i den här frågan.

Fakta: Så funkar enstaka dagar

  • Anställning för enstaka dagar finns reglerad i Gröna Riksavtalet mellan HRF och Visita. Den får enbart användas om arbetstiden inte går att schemalägga, om det föranleds av arbetets oregelbundna beskaffenhet och när en arbetsgivare har ett tillfälligt behov av arbetskraft.
  • När en anställning för enstaka dagar omfattat i genomsnitt minst 15 timmar per vecka under en period av tolv månader är arbetsgivaren skyldig att erbjuda annan anställning, om den anställde begär det.