Nyheter KOLLEKTIVAVTALETS DAG

Därför är det bra med kollektivavtal

Tre snabba frågor om kollektivavtalet till HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm på kollektivavtalets dag.

Publicerad 17 mars 2022
Därför är det bra med kollektivavtal
Peggy Nyholm, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket. Foto: Madeleine Andersson

Varför är det bra med kollektivavtal?

– Det är så himla mycket som regleras i kollektivavtalet, och som inte regleras av lagar. Schemaregler, ob-regler, avtalspension, lönehöjningar, rätten att få ett arbetsintyg och så vidare. Har arbetsplatsen inte kollektivavtal finns inga garantier för försäkringar och avtalspension till exempel. Då är det ditt anställningsavtal som ska fungera som kollektivavtal mellan dig och arbetsgivaren. Då måste du själv se till att allt det här regleras i det.

Så många har kollektivavtal

Nio av tio anställda på hela arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal, visar statistik från Medlingsinstitutet. Något färre, 85 procent, omfattas av kollektivavtal i den privata sektorn.Vid årsskiftet hade HRF avtal med 12 898 arbetsgivare. De allra flesta har automatiskt kollektivavtal via medlemskap i en arbetsgivarorganisation som Visita. Men lite drygt en tredjedel av dem har hängavtal. En arbetsgivare som inte är med i en arbetsgivarorganisation kan teckna hängavtal direkt med fackförbundet.

Vilken betydelse har kollektivavtalets dag?

– Kollektivavtalets dag är viktigare än någonsin nu i och med att EU håller på med lägstalöner. Det skulle leda till en negativ lönespiral i Sverige, då våra lägstalöner skulle landa på ungefär 18 000-19 000 kronor. Det skulle göra det svårt för parterna att hålla lönerna uppe på kollektivavtalets nivå. Varken vi eller arbetsgivarna vill att politikerna ska lägga sig i lönerna. Trots omständigheterna är det skönt att vi är överens. Lyckligtvis är det långt kvar innan EU är klara, och det pratas om undantag för länder som redan har en fungerande lönemodell.

Har du någon favoritdel av kollektivavtalet?

– Kollektivavtalet är ett paket. Det går inte att säga att en del är bättre än någon annan. Men det är klart att lön och trygga anställningar är viktigt för våra medlemmar. De förtjänar en lön att leva på och en trygg anställning. Bort med daglöneriet!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här