Pling! Där kom ett digitalt orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Lätt att tänka ”det där tar jag sedan”. Men gör inte det! Som branschanställd behöver man ha koll på pensionen.
En sak som är viktig att komma ihåg när du öppnar ditt orange kuvert är att det bara visar den allmänna pensionen som baseras på din lön – och inte tjänstepensionen som är en viktig del av den totala pensionen.
– Men nu när de flesta får sitt pensionsbesked digitalt så är det ganska enkelt att klicka sig vidare in på Pensionsmyndighetens hemsida. Där kan man få en prognos där även tjänstepensionen ingår. Jag tycker att man ska se det orange kuvertet som en årlig påminnelse att göra det, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Minpension.
Mycket påverkar pensionen
I prognosen på Pensionsmyndighetens sida kan du klicka dig vidare till Minpension. Där kan du se hur mycket tjänstepension du har tjänat ihop hittills.
Din framtida pension avgörs nämligen av hur många år du arbetar, vad du tjänar – och om du har tjänstepension i din anställning. Alla har nämligen inte det.
Till skillnad från den allmänna pensionen som alla som arbetar och betalar skatt får, så är det bara de som har en arbetsgivare som betalar in tjänstepension som får den.
– I hotell- och restaurangbranschen är det vanligt att man byter jobb ofta. Då är det viktigt att kolla upp att du får tjänstepension. Om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal så tjänar du in tjänstepension från 22 års ålder, säger Dan Adolphson Björck.
Kolla upp företaget
Men om du jobbar på ett företag utan kollektivavtal så gäller det att kolla upp att företaget ändå betalar in tjänstepension. Många gör det, men inte alla. De är nämligen inte tvungna.
Alla har inte tjänstepension
- För den allmänna pensionen räcker det att du arbetar och betalar skatt för att få pensionsrätter. Så är det inte med tjänstepensionen. Det är en löneförmån som arbetsgivaren betalar in. Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension, men många väljer att göra det ändå.
- Har din arbetsgivare kollektivavtal? Då är de skyldiga att betala in tjänstepension.
- Har du en privat arbetsgivare utan kollektivavtal? Då får du fråga din arbetsgivare vad som gäller.
- Drygt fyra procent av Minpensions fem miljoner registrerade medlemmar saknar helt tjänstepension. Andelen är högre bland kvinnor.
Källa: Minpension.
– Om du inte får tjänstepension i början av arbetslivet så får det kanske inte så stor effekt, men om man jobbar långa perioder utan tjänstepension så kan man missa åtskilliga tusenlappar i månaden den dagen man går i pension, säger Dan Adolphson Björck.
Det är svårt att kompensera för missad tjänstepension genom att spara pengar själv – det rör sig helt enkelt om för mycket pengar. Särskilt nu när många vänder på varenda krona.
Extra viktigt inom hotell och restaurang
– Därför är det viktigt att ha koll på vad som ingår i anställningen och vilka villkor som gäller när man byter jobb. Det är extra viktigt inom hotell och restaurang där man har en stor rörlighet, säger Dan Adolphson Björck.
Har du många år kvar till pensionen ska du inte stirra dig blind på pensionsprognosen, för mycket kan ändra sig. Du kanske får en löneökning, blir arbetslös eller byter yrkesbana.
Det finns fortfarande sätt att påverka och höja den framtida pensionen
Är du nära pensionsåldern? Då är pensionsprognosen mer tillförlitlig. Men det finns fortfarande sätt att påverka och höja den framtida pensionen:
– Om du har kraft, lust och ork att jobba längre så kan det få stor effekt för den framtida pensionen, säger Dan Adolphson Björck och fortsätter:
– I dag går allt färre i pension från en dag till en annan. Många kanske tar ut lite pension och jobbar extra samtidigt. Det kan göra stor skillnad i plånboken.
När du är äldre så betalar du dessutom lägre skatt, så du som jobbar extra får behålla en större del av inkomsten jämfört med när du var yngre.
– Det gäller särskilt de som har lägre inkomster, säger Dan Adolphson Björck.