I en vecka har Maria Oscarsson och hennes kollegor på Kulturbageriet i Umeå förberett Kanelbullens dag. ”Jajamän, det har blivit en del.”
Runt 1 300 kanelbullar, plus längder och kransar. Det ska dukas upp på Kulturbageriet i Blå Huset i dag, på Kanelbullens dag. Det kan jämföras med 100 bullar en vanlig dag.
Eftersom man jobbar med kulturspannmål har förberedelserna varit digra, berättar Maria Oscarsson.
– Man rör om, jäser en timme, rör om och så vidare. Degarna får jäsa i två dagar, det utvecklas mer smak och bättre näringsvärden så.
Förhoppningsvis ska bullbaket räcka långt.
– Vi brukar se till att det räcker hela dagen, men det är svårt att veta hur mycket det går åt. Det är lite olika vilken veckodag det är. Ibland är det på söndagar, och då köper ju företagen inte bullar. Men i år är det på en onsdag, då går det åt mer.
Tillsammans har bagarna och konditorerna bakat 50 kilo bulldeg per dag i en vecka.
– Man är inte jättesugen på bullar efter det. Men vi har jobbat med det här i tio år, visst äter vi lite då och då, men framför allt på de här speciella dagarna.