Erfarenhet från till exempel ett restaurangyrke ökar inte chanserna för flyktinginvandrare att få jobb, inte ens i restaurangbranschen. Men för den som faktiskt lyckas landa ett jobb är det en inkörsport till stabil sysselsättning – med låg lön. Det visar en ny studie.
Det är forskare i nationalekonomi som har studerat hur det går för flyktinginvandrare som får det forskarna kallar för enkla jobb, till exempel inom städ eller restaurang. Ett av målen med studien är att ta reda på om erfarenheten från de enkla jobben hjälper dem vidare på arbetsmarknaden.
Forskarna har bland annat skapat fiktiva jobbsökanden från Syrien och låtit dessa söka utannonserade jobb inom städ och restaurang. De fiktiva personerna försågs med olika nivåer av arbetslivserfarenhet från liknande tjänster och olika meriter från SFI-utbildning.
Få ansökningar fick svar över huvud taget – och det var ingen större skillnad på dem som hade erfarenhet eller SFI-utbildning, säger Per Skedinger, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning.
– Vi fick en generellt låg svarssannolikhet på knappt fyra procent för svar om intervju eller mer information, och drygt en procent om svar om intervju. Det är väldigt låga siffror. Ett nedslående resultat var onekligen att vi inte kunde se någon effekt av att ha tidigare erfarenhet eller ha fullgjort SFI.
De här enkla jobben är inte enkla att få för nyanlända flyktingar.
Forskarnas slutsats är att enkla jobb, språkkunskaper och språkutbildning bidrar till förbättrad integration.
– Men de här enkla jobben är inte enkla att få för nyanlända flyktingar när de söker genom formella kanaler som i vårt fältexperiment, trots tidigare erfarenhet och fullgjord SFI, säger Per Skedinger.
Forskarna har även följt individer från Mellanöstern och Afrika i SCB:s statistik under en längre period. Det visar sig att de som haft ett okvalificerat jobb ofta bibehåller en stabil sysselsättning. Samtidigt verkar det som att dessa jobb sällan leder till mer kvalificerade jobb och högre löner, konstaterar forskarna.
SNS-rapporten ”Enkla jobb och kunskaper i svenska – nycklar till integration” finns att läsa här.