Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschföretagare vinnare på sänkta avgifter för unga

Att halvera arbetsgivaravgiften för unga gav inga nya jobb. I stället gick delar av pengarna rätt ner i arbetsgivarnas fickor. Mest av alla tjänade hotell- och restaurangarbetsgivarna, visar en undersökning som DN har gjort.

Publicerad 27 mars 2012

När arbetsgivaravgiften för unga halverades år 2009 var förhoppningarna att det skulle ge fler ungdomar jobb. Ännu har dock ingen forskning visat att jobben faktiskt har blivit fler. Tvärtom tyder rapporter, bland annat från Hotell- och restaurangfacket, på motsatsen.
–  Det är ungefär samma andel ungdomar som jobbar före och efter reformen. Det kan tyda på att de flesta av de jobb som vi ser efter halveringen av arbetsgivaravgiften skulle vi ha sett ändå, säger Anders Forslund biträdande chef vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, till DN.

Var pengarna i stället har tagit vägen är än så länge oklart. En teori är att de i vissa branscher gått till högre löner för andra grupper anställda. En annan är att de helt enkelt gått ner i företagarnas fickor. Hotell- och restaurangfacket har länge kritiserat reformen för att vara verkningslös.
– Vi har nästan 50 procent anställda under 26 år. Vi kan inte se några effekter av sänkt arbetsgivaravgift mer än att det går till vinster till ett stort gäng arbetsgivare, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt till DN.

Siffror som Skatteverket tagit fram åt tidningen visar nämligen att hotell- och restaurangföretagarna är de som tjänat mest på reformen. Branschen har fått den största procentuella sänkningen av arbetsgivaravgiften i förhållande till lönekostnaden efter halveringen, 4,8 procent av den totala lönesumman förra året.

Hittills har den halverade arbetsgivaravgiften kostat staten 51,5 miljarder kronor.

Fakta: Sänkta arbetsgivaravgifter

I januari 2009 sänktes arbetsgivaravgifterna för unga under 26 från 32,42 procent till 15,74 procent. Det var andra delen i reformen som infördes i juli 2007 då arbetsgivaravgiften sänktes för unga mellan 18 och 25 till 21,30 procent. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här