Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschanställdas livsvillkor ska studeras

Tre forskare på Restaurang- och hotellhögskolan vid Ärebro universitet har fått 1,5 miljoner kronor för att forska kring restaurangarbetares arbetsliv och livsvillkor. Hallå där, Inger M Jonsson, som är en av forskarna.

Publicerad 15 december 2008
Branschanställdas livsvillkor ska studeras

Vad ska ni göra?
– Vi ska titta på arbetsliv och livsvillkor för kvinnor och män i restaurangbranschen med ett grundläggande genus- och jämställdhetsperspektiv. För att branschen ska utvecklas krävs att människor med kunskap och kompetens satsar och blir kvar. Men då måste det också bli lättare att ha ett familjeliv och barn vid sidan av arbetet.

Hur ska ni gå tillväga?
– Vi ska ge oss ut på restauranger och intervjua och observera personal i både kök, matsal och vinkällare. Vi ska se hur förutsättningarna för arbete och liv ser ut.

När är ni klara?
– Det kommer att ta två år, till år 2011. Men det är möjligt att vi kommer att kunna rapportera under tiden.

Tycker du att det forskas för lite om restaurangbranschen?
– Absolut. Vi hoppas att vår forskning kan sporra våra studenter att forska vidare i framtiden. Ge dem idéer till examensarbeten och annat. Framför allt behövs det forskning som är användbar och går att tillämpa i såväl undervisning som i arbetslivet.

Två av er har även fått 150 000 kronor från Gastronomiska Akademiens Stipendiefond. Vad ska ni studera?
– Vi ska studera villkoren för kvinnliga kockar att ta sig fram och göra karriär. Vi kommer att jobba med det, lite mindre, projektet parallellt med det stora projektet. Vi kommer att göra intervjuer men även se på hur kvinnliga kockar framställs i media under det kommande året.

Fakta: Nytt namn

Det som tidigare hette Restauranghögskolan vid Örebro Universitet har bytt namn till Restaurang- och hotellhögskolan, Grythytte Akademi vid Örebro Universitet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här