Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bra start på året för kaféer och snabbmat

Under januari ökade restaurangernas försäljning med 0,7 procent från samma månad 2009. Bäst gick det för kaféer och snabbmatsrestauranger, visar SHR:s nya restaurangindex.

Publicerad 5 mars 2010

Förra året omsatte den svenska restaurangbranschen drygt 85 miljarder kronor inklusive moms. Det är en liten ökning jämfört med 2008. Bäst gick det för snabbmatsrestaurangerna som ökade sin omsättning med 4,1 procent. Och deras positiva trend ser även ut att fortsätta i år. Under januari ökade snabbmatsbranschens omsättning med 5,4 procent jämfört med samma månad förra året. Även kaféerna fick en bra start på året. Där ökade omsättningen med 5,8 procent i januari.

Siffrorna kommer från Restaurangindex som presenterades för första gången i dag. Statistiken är ett samarbete mellan Sveriges hotell- och restaurangföretagare, Dagligvaruleverantörernas förbund, Svensk Cater och SCB, och ska publiceras varje månad.
– Restaurangindex blir ett viktigt verktyg för restaurangföretagarna, och möjliggör att de kan jämföra sig med övriga i branschen på ett helt nytt sätt. Dessutom ger undersökningen en ökad synlighet åt branschen och visar på den stora ekonomiska betydelse som den faktiskt har, säger Mats Hutlh, vd för SHR.

För några restaurangtyper minskade i stället omsättningen. Hotellrestauranger, pubar och barer backade något under januari. Utslaget för hela restaurangbranschen slutade ändå på plus 0,7 procent för månaden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här