Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bra betalt för kock längst i norr

Kocken i översta Norrland tjänar i genomsnitt 2 300 kronor mer i månaden än kollegan i Gävle. Hotellstädarna däremot tjänar ungefär lika mycket i hela landet. Det visar SCB:s nya lönestatistik.

Publicerad 25 september 2006

Förra året var 25 200 kronor den genomsnittliga månadslönen för svenska anställda i den privata sektorn. Som vanligt var det få i hotell- och restaurangbranschen som nådde upp till den nivån. Det visar Statistiska centralbyråns, SCB, lönestatistik för 2005.

Lägst genomsnittslön av alla yrkesgrupper i undersökningen hade köks- och restaurangbiträden tillsammans med kaféföreståndare. Den genomsnittliga månadslönen för dessa yrken var 16 400 kronor år 2005. Högst genomsnittslön i branschen hade croupiererna. De tjänade i genomsnitt 19 800 kronor i månaden.

Dessutom finns stora regionala skillnader mellan lönerna. I Stockholm var den genomsnittliga månadslönen 27 600 kronor förra året. Det är nästan 5 000 kronor mer än vad både värmlänningar och norrlänningar tjänade i genomsnitt.

Även i hotell- och restaurangbranschen är skillnaderna stora.
I norra mellansverige (Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län) var genomsnittslönen för kockar och kokerskor 17 600 kronor förra året. Deras kollegor i översta norrland tjänade i genomsnitt 19 900 kronor i månaden.

Minst löneskillnader var det bland hotell- och kontorsstädarna. Där skilde det bara 800 kronor mellan städpersonalen i Jämtlands och Västernorrlands län som tjänade mest och städarna i östra mellansverige som tjänade minst.

OBS
Lönerna är månadslöner inklusive ob-ersättning. SCB räknar även in fasta lönetillägg, prestationslön och ersättning för beredskap och jour i de fall där sådant förekommer.

Läs mer:
Genomsnittslönen för några hotell- och restaurangyrken i olika delar av Sverige. Ladda ner en pdf här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här