Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bra betalt för kock längst i norr

Kocken i översta Norrland tjänar i genomsnitt 2 300 kronor mer i månaden än kollegan i Gävle. Hotellstädarna däremot tjänar ungefär lika mycket i hela landet. Det visar SCB:s nya lönestatistik.

Publicerad 25 september 2006

Förra året var 25 200 kronor den genomsnittliga månadslönen för svenska anställda i den privata sektorn. Som vanligt var det få i hotell- och restaurangbranschen som nådde upp till den nivån. Det visar Statistiska centralbyråns, SCB, lönestatistik för 2005.

Lägst genomsnittslön av alla yrkesgrupper i undersökningen hade köks- och restaurangbiträden tillsammans med kaféföreståndare. Den genomsnittliga månadslönen för dessa yrken var 16 400 kronor år 2005. Högst genomsnittslön i branschen hade croupiererna. De tjänade i genomsnitt 19 800 kronor i månaden.

Dessutom finns stora regionala skillnader mellan lönerna. I Stockholm var den genomsnittliga månadslönen 27 600 kronor förra året. Det är nästan 5 000 kronor mer än vad både värmlänningar och norrlänningar tjänade i genomsnitt.

Även i hotell- och restaurangbranschen är skillnaderna stora.
I norra mellansverige (Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län) var genomsnittslönen för kockar och kokerskor 17 600 kronor förra året. Deras kollegor i översta norrland tjänade i genomsnitt 19 900 kronor i månaden.

Minst löneskillnader var det bland hotell- och kontorsstädarna. Där skilde det bara 800 kronor mellan städpersonalen i Jämtlands och Västernorrlands län som tjänade mest och städarna i östra mellansverige som tjänade minst.

OBS
Lönerna är månadslöner inklusive ob-ersättning. SCB räknar även in fasta lönetillägg, prestationslön och ersättning för beredskap och jour i de fall där sådant förekommer.

Läs mer:
Genomsnittslönen för några hotell- och restaurangyrken i olika delar av Sverige. Ladda ner en pdf här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.