Nyheter TÄVLING

Bästa konferenskocken ska koras

I kväll är det dags för den svenska finalen av Copper skillet. Där tävlar kockar från konferens- och kursgårdar om att laga den bästa maten och gå vidare till VM i Las Vegas i maj. En av de tävlande är HRF:aren Fredrik Öström på Rönneberga konferens.

Publicerad 28 mars 2022
Bästa konferenskocken ska koras
Fredrik Öström, kock på Rönneberga, tävlar om att laga bästa konferensmaten. Foto: Theo Eriksson

Berätta hur du hamnade här.
– Jag kom i kontakt med tävlingen första gången när jag precis började jobba här på Rönneberga. Första gången jag tävlade placerade jag mig inte och andra gången kom jag trea.

Så nu är det tredje gången gillt?
– Ja, det måste ju vara det.

Hur går det till?
– Före tävlingen får man veta vad man har i skafferiet och vilka verktyg man har. Det är inte så mycket, två gasolbrännare och en stekpanna och en sauteuse. En kvart innan man tävlar får man veta vad det är för protein man ska använda. Tidigare har det varit bland annat röding, kalv, vegetarisk färs och musslor.

Man kan inte göra sjutton duttningar.

– Man får en halvtimme på sig att laga två tallrikar, och man ska ha i åtanke att det ska vara konferensmat för kanske 150 personer, så man kan inte göra sjutton duttningar.

Om Copper skillet

Tävlingen anordnas av IACC, International Association of Conference Centres. Finalen av Copper skillet går i Las Vegas den 23–25 maj och har tema Människor-Samhälle-Miljö.

Har du tränat?
– Nej, egentligen inte. Jag hinner inte. Vi har väldigt bra med gäster här ute nu, och så har jag familj och så. Jag tänker mest på vad jag ska göra, så att jag har grunden i vad jag vill laga. När man väl kommer till skafferibordet finns det så mycket, så det gäller att man har en plan. Annars kan det spåra ur. Man måste sätta smakerna, det är det viktigaste.

Är du nervös?
– Jag är ju tävlingsmänniska. Tävlingsmomentet är mest roligt.

Vad vinner man?
– Första pris är att få åka till Las Vegas till den stora finalen.

Har du giltigt pass?
– Just ja! Det måste jag ju kolla! Det var bra att du sade. Finalen är ju redan i maj.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här