Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bartender fick böta för att ha serverat 17-åringar

En bartender serverade vin till underåriga. Det kostade honom 11 500 kronor. I går meddelades domen, där Stockholms tingsrätt slår fast att han har slarvat med ålderskontrollen.

Publicerad 16 januari 2004

Enligt alkohollagen måste alla som lämnar ut alkoholhaltiga drycker förvissa sig om att gästen har uppnått rätt ålder, i det här fallet 18 år. Straffet för olovlig dryckeshantering är böter eller fängelse i högst sex månader. Att krogpersonal döms för detta brott är ovanligt, men för några månader sedan dömdes två restauranganställda för samma brott.

Det hela utspelade sig på Café Momba vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm en lördag i januari förra året. Två civilklädda poliser som befinner sig i restaurangen fattar misstankar mot två flickor som dricker vin. Poliserna ber flickorna legitimera sig och det visar sig att båda två är under 18 år.

Bartendern erkänner att han serverade vin till flickorna, men tycker inte att han agerade slarvigt. Visserligen såg flickorna unga ut, men hans kollega hade redan kontrollerat deras ålder. Också vakterna i entrén säger sig ha kontrollerat att flickorna hade fyllt 18 år.

Flickorna har en annan version. De valde Café Momba just för att de kände en av vakterna i dörren och därför inte behövde legitimera sig.

Tingsrätten dömer bartendern för olovlig dryckeshantering. Han får böta 9 000 kronor och betala 500 kronor till brottsofferfonden och 2 000 kronor i rättegångskostnader.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här