Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avskedad kock får 90 000 i förlikning

Efter att ha krävt högre lön och vänt sig till facket började kocken få varningar om misskötsel. Till slut avskedades han, vilket fick facket att stämma restaurangen. Nu har parterna nått en förlikning som ger kocken 90 000 kronor i skadestånd.

Publicerad 12 januari 2015

Det var i juli 2014 som mannen avskedades från sitt jobb som kock på en restaurang i Göteborg. Anledningen var, enligt arbetsgivaren, att han medvetet misskött sitt arbete för att sabotera verksamheten. Enligt arbetsgivaren hade mannen bland annat skalat lök för långsamt, skurit kött i ojämna bitar och översaltat maten. 

Hotell- och restaurangfacket ansåg att avskedet var ogiltigt, och stämde restaurangen i tingsrätten. Den egentliga anledningen, menade HRF, var att kocken gjort sig obekväm på arbetsplatsen. 

Tidigare under våren hade mannen fått sitt arbetstillstånd omvandlat till ett permanent uppehållstillstånd. I samband med det upptäckte han att hans verkliga lön lägre än den uppgift som arbetsgivaren lämnat till Migrationsverket. Efter att ha krävt den rätta lönen blev mannen först uppsagd och senare avskedad. HRF förhandlade då med arbetsgivaren, som gick med på att både ge honom jobbet tillbaka och rätt lön retroaktivt. Det var strax därefter, när kocken återgått till arbetet, som varningarna om misskötsel började komma. 

Nyligen enades arbetsgivaren och HRF om en förlikning. I den får mannen 90 000 kronor i olika skadestånd och avsäger sig därmed sin rätt till återanställning. Hotell- och restaurangfacket hade även stämt restaurangägaren för föreningsrättskränkning. Denna stämning är nu också tillbakadragen. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.