Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Utnyttjad kock får 170 000 kronor

Kocken flyttade från Iran till Umeå-trakten för att jobba på restaurang. Där fick han jobba långt mer än heltid för en femhundring i veckan. Nu får han 170 000 kronor i utebliven lön i en förlikning.

Publicerad 19 januari 2015

En heltidstjänst med drygt 18 000 kronor i månadslön. Så löd anställningsvillkoren som fick mannen att våren 2011 flytta till Umeå från sitt hemland Iran för att arbeta som kock. Väl här visade sig villkoren se annorlunda ut.
– Han har jobbat långa arbetspass sex dagar i veckan, bra mycket mer än en heltid, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF.

Från början hade mannen inget bankkonto, och lönen betalades då ut kontant i form av en femhundring, ibland en tusenlapp, i veckan. Även när mannen senare skaffat ett bankkonto var den månatliga lönesumman ungefär densamma, säger Eva-Lotta Ramberg.
– Det vi kan se är att det aldrig har blivit några större summor.

I nästan två år arbetade mannen på restaurangen. Enligt Hotell- och restaurangfacket uppgick arbetsgivarens samlade löneskuld under den perioden till cirka 600 000 kronor. Förbundet stämde arbetsgivaren i tingsrätten och krävde förutom lönesumman även skadestånd för brott mot semesterlagen, eftersom kocken inte fått någon semesterersättning. 

Arbetsgivaren bestred kraven, och menade att kocken inte alls arbetat så mycket som han påstått. Hon menade också att kocken tagit många och långa pauser samt ätit minst två mål mat på restaurangen per arbetsdag, något som inte dragits från lönesumman. Arbetsgivaren hänvisade också till att en stor summa pengar, drygt 160 000 kronor, överförts till kockens pappa i Iran.

Efter förhandlingar i tingsrätten enades förbundet och arbetsgivaren nyligen om en förlikning. Enligt den får kocken 170 000 kronor i utebliven lön. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.