Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Åtgärder ger inte fler jobb

Det har blivit svårare att matcha arbetslösa med lediga jobb, visar årets arbetsmarknadsrapport. Informella kontakter är vanligaste sättet att få jobb. Ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Clarion hotel var ett försök att skapa nya kontaktvägar.

Publicerad 6 maj 2014

Färre arbetssökande får jobb, visar Arbetsförmedlingens årliga arbetsmarknadsrapport. Förklaringen är i första hand att fler av förmedlingens inskrivna står långt från arbetsmarknaden, enligt Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen.   

En annan förklaring kan vara det slopade kravet på att arbetsmarknadsutbildningarna ska leda till jobb inom 90 dagar, säger Mats Wadman.
– Det kan ha lett till att man har varit mindre noggrann när det gäller att placera rätt person mot rätt yrke. Det kan också handla om att personerna inte har haft rätt förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningarna. 

Arbetspraktik har inte heller ökat möjligheterna att få jobb utan stöd, visar rapporten. Däremot har praktik lett till att fler gått vidare till nystartsjobb eller subventionerade arbeten. Det stöd som har haft störst positiv effekt är stöd till start av näringsverksamhet.

Under 2013 hade Arbetsförmedlingen en rad samarbeten med företag för att hjälpa arbetssökande utan egna kontaktvägar. Ett av företagen var hotellkedjan Clarion hotel/Nordic Choice. Bland annat hölls en stor rekryteringsträff när Clarions nya hotell öppnades på Arlanda. Rekryteringen riktade sig till ungdomar och nyanlända asylsökande, men även andra som sökte jobb fick komma. Det gjordes närmare 800 auditions på plats, och hundra via Skype. Det gick att välja vanlig intervju i stället för audition.
– Några fick jobb, många fick anställning med instegsjobb eller praktik med språkträning, berättar Soledad Grafeuille, chef för nationella kunder på Arbetsförmedlingen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här