Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Viktigare än någonsin att vara med i facket

Publicerad 6 december 2006

Det är viktigare än någonsin att vara med i facket. Särskilt för kvinnor som arbetar deltid, för de med lågbetalda jobb, och för dem som har säsongsanställningar. Varför då? Jo, det är mot dessa grupper som alliansens planerade förändringar slår hårdast.
För några månader sedan var det val och vi fick en ny regering. De förändringar av
a-kassan som de nu föreslår, har aldrig varit hemliga. Alliansen har också varit tydlig med att det inte längre ska gå att dra av fackavgiften i deklarationen.
Men det finns en sak som förvånar. Det är att regeringen helt öppet år 2006 skriver så här i näringsdepartementets lagrådsremiss: »Förslag om förhöjd finansieringsavgift kan få konsekvenser som medför att det inte är helt neutralt ur jämställdhetssynpunkt.«
Vidare står att läsa att kvinnorna är i majoritet bland de långtidssjuka, de som studerar och de som är föräldralediga och att; »eftersom sådant i sig inte ger en befrielse från den förhöjda finansieringsavgiften kan jämställdheten påverkas.«
Alltså ett förslag som låter jämställdheten ta två steg tillbaka. Det är riktigt illa.

Synd att alliansens partier inte varit tydliga med detta från början. Tänk vilken skillnad det hade kunnat göra om de hade gått till val genom att öppet säga:
Om vi får makten tänker vi göra det sämre för hälften av Sveriges befolkning och det kommer att gå till på följande sätt.
För det första sänker vi ersättningen för vård av sjukt barn. Eftersom kvinnorna är de som oftast är hemma, kommer detta att slå extra hårt mot dem.
För det andra sänker vi ersättningen till arbetslösa och allra mest för dem som jobbat deltid. Då kommer kvinnorna också att drabbas extra hårt då många av dem jobbar mindre för att de tar ett större ansvar för familj och barn.
Synd att alliansen inte skrev så på sina valaffischer. Det är också djupt olyckligt att de inte sa detta i tv-debatter och på torgmöten när de mötte medborgare som funderade över vem de ville lägga sin röstsedel på. Om de hade gjort det hade de röstberättigade i alla fall haft en chans att veta på vilken politik de lade sin röst. Nu får många förstagångsmoderater istället en chock när de ser vilka förändringar alliansen vill genomföra.

Visst är det bra med tydlighet, men det är mer än beklagansvärt att det är först nu som alliansens politik verkligen blir tydlig. Och då är det omöjligt att inte se att deras politik är ett vapen med spjutspetsen riktad mot fackföreningsrörelsen. Genom att föreslå slopat avdrag för fackavgiften, genom förslaget om en högre avgift till
a-kassan och genom förslaget om lägre ersättning för dem som behöver det bäst, hoppas alliansen göra fackförbunden svagare.
Det värsta är att de gör det helt öppet och att det är kvinnorna som är de stora förlorarna. Det är bedrövligt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här