Att må bra handlar om balans i livet. Det handlar om en skön mix av lagom mycket jobb och fritid.
Hotell- och restaurangfacket arbetar på olika sätt för att medlemmarna ska ha det bra på jobbet, men ett område där det finns en del kvar att göra är arbetsmiljön. Att det blivit rökfritt på krogen har betytt mycket, men fortfarande är det problem med stress, bullrig miljö och tunga lyft.
Arbetsmiljöproblem kan också se väldigt olika ut för olika medlemmar. För massören Håkan Persson på Selma Lagerlöfs spa blev artisten Enyas musik en källa till irritation. Under många långa arbetstimmar lyssnade han på hennes musik som till sist stod honom upp i halsen så mycket att han gömde skivan.
Det är också viktigt att se över livet utanför jobbet för att kropp och själ ska må bra. Hotellrevyn har träffat Marie Nyqvist som jobbar som receptionist. Hon får ta emot många klagomål i sitt jobb och behöver rensa tankarna när hon lämnar jobbet. Löpningen har blivit hennes andningshål. Kökschefen Henrik Wadsten kopplar bort stressen på skateboarden, medan bartendern Hanna Lingen renoverar gamla möbler.
För att må bra måste HRF:s medlemmar också känna att det finnas tillräckligt med pengar i plånboken för att det ska räcka till mat och hyra. En ekvation som inte alltid går ihop med tanke på att medlemmarna nu har den privata sektorns lägsta genomsnittslöner. Även jämfört med andra LO-
förbund ligger lönerna för HRF:s medlemmar lågt, måhända en het potatis i stundande avtalsrörelse?
Hos nya medlemmar i HRF märks just nu en oro. Flera av dem uppger att maktskiftet är ett skäl till att de vill gå med i facket eftersom de tror att arbetsmarknaden kommer att bli mer osäker. Och när marken gungar är facket tryggheten. Ute på arbetsplatserna diskuteras i skrivande stund vad en eventuell höjning av avgiften i a-kassan kan innebära för facket. Några tror att fackförbunden kommer att tappa medlemmar, men om vi tittar i backspegeln visar det sig att medlemmarna i facket blivit fler under tidigare borgerliga regeringar. Kanske blir ett medlemskap i HRF därför viktigare än någonsin under de närmaste åren.
Viktigt är i alla fall att alla ska få ett bra bemötande när de kontaktar facket.
För ett år sedan gjorde Hotellrevyn en telefonundersökning som visade att det ibland kunde ta onödigt lång tid att komma fram och få hjälp av HRF. Ibland hände det att samtal inte besvarades alls.
I år visar Hotellrevyns uppföljning att facket blivit bättre på att svara i telefon. I år var snitt-tiden för att få svar en minut. Fortfarande finns det en del kvar att göra. Några medlemmar upplever att de blivit snäsigt bemötta och att HRF-anställda inte ringer tillbaka trots att detta utlovats. Dessa problem måste facket fortsätta att arbeta med.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.