Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Värna minareterna och den svenska modellen

Om en växande oro för kollektivavtalens framtid och en minskande tolerans för det främmande även här i Sverige.

Publicerad 15 december 2009

Arbetsdomstolens dom gällande Laval-målet, lämnar oss med fler frågor än svar.
Klart är att Byggnads och Elektriker­förbundet tilldömts att betala 2 miljoner kronor i ­rättegångskostnader och 550 000 kronor i skadestånd för blockaden mot det lettiska företaget Laval.
Klart är också att Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft, samtidigt som fackförbunden frågar sig vad som egentligen gäller. Byggnads och Elektrikerförbundet har försökt följa svensk lag och nu har de fått veta att det var fel att göra detta.

Oron över kollektivavtalens framtid är därför stor. LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin säger till LO-Tidningen att det fortsättningsvis blir frivilligt för utländska företag att tillämpa svenska löne- och ­anställningsvillkor. Utländska företag som vill konkurrera med lönedumpning och sämre arbetsvillkor kan göra det.
Det blir med all säkerhet svårare att värna den svenska modellen. Regeringen säger nämligen att utländska kollektivavtal som är i nivå med svenska ska kunna lik­ställas med dessa. Men problemet är att de avtalstexter som ­visas upp av ­utländska företag inte alltid stämmer med verkligheten. Och med AD:s dom blir det svårare för fackförbunden att vinna i en domstol om arbetsgivarna har ett avtal som ser schyst ut. Detta trots att arbetarna ofta har det sämre i verkligheten än vad som anges i avtalet.

I skrivande stund debatteras minareters varande ­eller icke varande. En undersökning visar att var fjärde svensk inte vill att minareter ska få byggas. Samtidigt som vi förfasat oss över schweizarnas folkomröstning om just minareter, finns främlingsfientligheten alltså mitt ibland oss.
Nästa år är det dags för val i vårt eget land. Om det vore val när den här ledaren skrivs, skulle Sverige­demokraterna vara farligt nära att komma in i riks­dagen. En anledning till detta är att svenskarna precis som övriga européer påverkas av de oroliga ekonomiska tiderna. Toleransen för det främmande, blir tråkigt nog mindre i tider där många är arbetslösa och har svårt att få ihop pengar till mat och hyra. Det är dock bara en förklaring och kan aldrig få lov att vara en ursäkt till att ta avstånd från någon på grund av personens religiösa uppfattning.

Om nio månader är det val. Det skulle vara tråkigt att behöva skämmas för att vara svensk med bojkotter av svensk choklad och dalahästar på grund av att vi får ett främlingsfientligt parti i vår egen riksdag.
Vill du förhindra det? Det är nu det jobbet måste göras.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här