Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gravida kan också bli sjukskrivna

Hurra! Svår smärta, häftiga kramper och ryggproblem ska bedömas lika, oavsett om patienten är gravid eller ej.

Publicerad 17 november 2009

Servitrisen serverar vant tre stora kaffe latte med sockerstinna tillbehör. Under den tunga brickan skymtar en putande mage. Det är inte svårt att föreställa sig att hon kan ha ont i både fötter och ryggslut efter en dag på jobbet. Och skulle hennes smärtor bli för stora känns det bra att veta att hennes möjligheter att få sjukpenning är betydligt större i dag än för ett år sedan.
Det beror på att diskrimineringsombudsmannen, DO, nyligen har drivit ett fall om diskriminering av fyra gravida kvinnor som inte fått sin sjukskrivning beviljad trots svåra smärtor. Och nu har tingsrätten gett kvinnorna rätt och menar att de borde ha fått ersättning. Försäkringskassan gjorde alltså fel när de nekade kvinnorna sjukpenning för sina smärtor.

Men varför har DO varit tvungen att driva ärendet? Borde det inte vara en självklarhet att kvinnor kan bli sjukskrivna för svåra smärtor under graviditeten?
Jo, det kan vän av ordning tycka, men så har det inte varit.
Kvinnor och män behandlas olika i arbetslivet, precis som i vården. Några exempel.
Efter en bukoperation brukar den man som blivit opererad bli sjukskriven i ett par veckor. Men vid kejsarsnitt, som ju också är en större bukoperation, anses sjukskrivning inte behövas.
Och det är inte bara vid kejsarsnitt som kvinnor inte blivit sjukskrivna. Svåra smärtor vid graviditeten har inte heller räckt för sjukskrivning tidigare. Här har försäkringskassans bedömningar varierat kraftigt, beroende på var i landet kvinnorna har bott. Kraftiga smärtor i bäckenet, foglossning eller sammandragningar med risk för födsel i förtid, har oftast inte räckt för sjukskrivning.
Inte ens kvinnor som haft så ont av sin foglossning att de endast kunnat gå med kryckor, har kunnat vara säkra på att få ersättning av försäkringskassan. Det har hetat att graviditet inte är någon sjukdom.

Men nu har alltså tingsrätten tilldömt de fyra olika kvinnorna 50 000 kronor var i skadestånd. Domen är viktig eftersom den tydligt belyser hur kvinnor kan ­diskrimineras också av myndigheter.
I skrivande stund är det osäkert om försäkringskassan kommer driva ärendet vidare i högre instans. Hur som helst är tingsrättens dom ett steg i rätt riktning när det gäller jämställdheten i arbetslivet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här