Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Var en schyst gäst på semestern

Var solidarisk mot dina kollegor i andra länder när du planerar en eventuell utlandsresa.

Publicerad 19 april 2011

Handen på hjärtat, drömmer inte du också om semester just nu? Efter en lång och kall vinter är det fortfarande ett tag kvar till sommaren. Du längtar efter att vara den som softar medan andra jobbar. Att vara den som blir serverad i stället för den som blandar drinkar.
Bilden av ledighet är för många av oss förknippad med lugn och ro. Det ska vara enkelt när det är semester och vi vill inte ha för mycket krångel. Kanske en solstol vid poolen på ett större hotell nära havet där vi inte behöver ta ett steg om vi vill ha en glass ­eller något att dricka. En all inclusive-resa där allt är ordnat redan innan vi har landat på flygplatsen. Bekvämt förvisso, men om vi tänker lite längre kanske drömbilden måste revideras.

För hur bra är egentligen all inclusive-turismen för besöksnäringen i de länder du turistar i? Hur mycket av dina pengar hamnar hos lokal­befolkningen? Denna fråga och många andra för­söker Mats Wingborg besvara i rapporten »Utsugning av vissa, guldkant för andra?« Rapporten är gjord på uppdrag av nätverket Schyst resande som HRF och flera andra organisationer står bakom.
Och svaren är jobbiga att höra för många av oss. Den som väljer hotell som ägs av transnationella koncerner riskerar att pengarna som resan kostat stannar hos den större kedjan, i stället för att gynna dem som arbetar i turismsektorn på mindre, lokala hotell.

Poff, bilden av drömresan upplöses och du undrar vad du nu ska göra. Ett förslag är att du skaffar dig en ny dröm.Vill du verkligen resa schyst? I så fall ska du göra din resa till ett äventyr.
Leta reda på ett mindre hotell. Researcha efter en bra liten restaurang och fråga efter den lokala puben. Då hjälper du dina branschkollegor att behålla sina jobb.
Det finns många skäl att resa så. Ett skäl är att du är solidarisk mot dina kollegor i andra länder. Den som jobbar på det lokala hotellet, den lilla puben på gatan längre ner eller restaurangen uppe i bergen kanske kan fortsätta att driva sin verksamhet på grund av de val du gör. Det betyder också att personens barn kan fortsätta att gå i den lokala skolan och så vidare.  Ett annat skäl är att en sådan resa blir både roligare och att du får uppleva och se mer av landet du besöker.
Kort sagt. Tänk efter innan du bokar din semester. Att vara solidarisk med dina kollegor i andra länder är ett gott skäl att resa schyst. 

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.