Den som är sjuk borde få vara sjuk och inte tvingas att ingå i åtgärdsprogram som inte leder till något.
Att reglerna för sjukskrivningar inte fungerar tillfredsställande är knappast någon nyhet. Det senaste exemplet är den norrländske politikern som knivhöggs så svårt utanför sitt bostadshus att han var nära att dö. Hans mjälte opererades bort och han behövde åtta veckors rehabilitering.
Eftersom de inte fått fatt på personen som utfört dådet och heller inte känner till något motiv, bär politikern skyddsväst. Naturligtvis lever han också under stark press. Trots politikerns mycket utsatta situation har försäkringskassan ännu efter många veckor inte godkänt hans sjukskrivning. En ytterligare börda att bära i en svår situation.
Om inte hans skäl kan anses godtagbara för sjukskrivning, vems gör det då?
Problemen uppstår också för många människor när sjukpenningdagarna tar slut och de hänvisas till arbetsförmedlingen. För de som sedan efter tre månader anses för sjuka för att arbeta, finns två alternativ.
Om du anses vara sjuk får du sjukpenning igen. Om arbetsförmågan bedöms vara nedsatt mer varaktigt får du sjukersättning, det som tidigare kallades sjukpension.
Konsekvensen blir att många halkar efter med ekonomin under den tidsperiod som de är överförda till arbetsförmedlingen.
Det innebär att de till exempel riskerar att bli sena med hyran och i värsta fall bli vräkta. Omställningsprocessen som var till för att se om fler kunde börja arbeta igen efter en längre tids sjukskrivning, har i stället gjort att flera riskerar att slås ut i samhället. Den som redan är sjuk och dessutom förlorar sin lägenhet, löper större risk att bli utslagen.
Ska det vara så? Borde inte den som är sjuk få vara just sjuk?
Sjukpenningdagarna steg med nästan 20 procent i januari i år, jämfört med samma månad förra året. Det beror till största delen på att de som utförsäkrats nu återvänder till försäkringskassan.
Att de tvingades lämna sjukförsäkringen berodde på att deras dagar med sjukpenning var slut, inte på att de plötsligt bedömts vara friska. Att vara tvingad att ingå i ett åtgärdsprogram som sedan leder till utslagning är ett cyniskt sätt att behandla sjuka människor. Nu behövs en förändring av sjukförsäkringsreglerna! Hoppas att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson lever upp till det han tidigare sagt och ser över reglerna. Ännu har dock inget hänt.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.