Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Välj metallbasen till LO-toppen

Publicerad 2 april 2003

Om en vecka startar LO-kongressen. Kan triangeldramat
mellan industrin, den offentliga sektorn och de privata tjänstefacken då få en lycklig lösning? Kan förbunden enas om vilken roll LO ska ha? Kan man välja en ny, stark och häftig ledning?
Medlemmarna hoppas mycket på vad facket ska kunna åstadkomma.
Om LO ska vara en stark organisation så måste alla LO-förbund sluta upp. Två miljoner medlemmar räcker inte. Allt hänger på vad förbunden vill, de som har både medlemmarna och pengarna.
HRF och många andra förbund vill ha LO som en stark gemensam facklig kraft i samhället och gentemot arbetsgivarna. Men några förbund drar åt sitt eget håll. Det gäller framför allt några av industrins fackförbund. Men det behöver inte betyda att de ?är sig själva nog?. De kanske inte känner att de är företrädda på ett effektivt sätt. Lika bra då att ?sy in? industrins företrädare i LO-ledningen. Då kan det bli slut på funderingar kring ?separatister?. Även industrifackförbunden behöver ett starkt LO, hos dem finns det också många lågavlönade.
En nästan helt ny ledning ska väljas på LO-kongressen. Bertil Jonsson fyller 60 och går med ålderns rätt. Ingalill Westh, tredje ordförande, avgår trots att hon inte uppnått pensionsåldern. Och Hans Karlsson, avtalssekreteraren, avgår efter en intern maktstrid.
Ensam kvar på toppen är Wanja Lundby-Wedin, som många nu vill ha som ordförande. Hon skulle därmed bli den första kvinnan på denna post. Hon kommer från Kommunal och beskrivs som intelligent och duktig.
Vem ska Wanja ha vid sin sida? Hans Karlsson, avtalssekreteraren, sa många, men efter interna strider har han alltså hoppat av. Därmed ändrades förutsättningarna i ett slag och det är dags att föra in ännu ett namn i diskussionen, metallbasen Göran Johnsson.
Göran Johnsson har suttit länge på sitt nuvarande jobb. Han har fått både beröm och uppmärksamhet för industriavtalet, som industrins fack slöt tillsammans med tjänstemännen och arbetsgivarna. Nu är det dags att han går vidare och prövar sina krafter på hela LO. Och han kan visa att de som säger att Metall och de andra industrifacken struntar i LO har fel. Därmed kan han också vara med och återge LO en ny och viktig roll i samhället och i den fackliga världen.
Det vore ett slöseri av fackföreningsrörelsen att inte ta in Göran Johnsson i LO-ledningen. Ska han vara ordförande eller andre ordförande? Det vore fel att inte välja Wanja till ordförande, en kvinna på det jobbet är efterlängtad. Därmed är mitt val klart. Göran Johnsson bör bli andre ordförande i LO och få ansvar för de viktiga avtalsfrågorna.
Wanja kan därmed visa att hon inte är rädd för en stark man vid sin sida.
En del har nämligen sagt att Hans Karlsson puttades bort för att han inte skulle sitta som en ?överrock? åt Wanja. Om det är fel så finns en utmärkt möjlighet att motbevisa den saken.
Både Wanja och Göran är fackliga nytänkare. Med dem tillsammans i LO-ledningen kan det bli spännande.
De mest framgångsrika facken borde släppa sina allra bästa krafter till LO-toppen. Bara då kan den samlade fackföreningsrörelsen sätta sig i respekt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här