Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tuff start på arbetslivet för unga

Var fjärde person under 25 år är arbetslös och bland de som fått jobb är fast anställning ovanligt.

Publicerad 25 augusti 2009

Förra året var ett rekordår för turistbranschen i Sverige. Efter en något svagare vår i år, verkar turisterna nu ha hittat tillbaka under sommarmånaderna. Först i slutet av året går det dock att se hur bokslutet för turistnäringen blir. Prognoserna för framtiden skiftar, men det står klart att arbetslösheten bland yngre människor i dag är oroande hög. Siffror visar att var fjärde person under 25 år saknar jobb.
Inom besöksnäringen finns till skillnad från i många andra branscher, en hel del jobb för unga människor. Men även här kunde arbetstillfällena bli fler. Bara i Stockholm finns 12 000 anställda inom turistnäringen.

Till dem som anställer unga hör bland annat snabbmatsrestaurangerna. Bland de största hamburgerkedjorna är det också mer regel än undantag att de har kollektivavtal. Det ger trygghet för alla anställda, men extra viktigt är detta kanske just för de yngre och de nyanställda. Enligt en ny undersökning gjord av Alecta, känner var femte ung person under 30 år inte till om deras arbetsplats har ­kollektivavtal eller inte. Än mindre ­vågar de förmod­ligen kräva att arbetsplatsen ska ha avtal.
Med all säkerhet beror detta på att unga har en extra utsatt situation. De är nya på arbetsmarknaden och rädda att förlora sitt jobb. Ofta har de inte fasta anställningar utan jobbar extra. Då är det inte så lätt att våga stå upp mot arbetsgivaren i en diskussion där man har olika uppfattningar.

Ungas situation på arbetsmarknaden är kort sagt mer än bekymmersam. Den som inte får ett jobb kan heller inte flytta hemifrån och senare bilda familj. Vuxenlivet skjuts på framtiden och det kan självfallet ibland vara självvalt och är i så fall av godo. Men för de allra flesta handlar det om ett påtvingat ingenmansland som kan vara nog så påfrestande.

Det finns självfallet både yngre och äldre som vittnar om att de sökt hundratals jobb och att de på grund av sin ålder inte blivit kallade på intervju. Det är naturligtvis helt oacceptabelt. En arbetsplats mår bäst av en blandning både vad gäller kön, ålder, etnicitet och sexuell läggning hos de anställda.
Så – det är inte de unga som softar bort sitt liv. Det måste till en förändring både från lagstiftarnas och ­arbetsgivarnas sida i inställningen till att anställa unga.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här