Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ta vara på ungas kompetens

De som är unga i dag hamnar lätt i en ond cirkel där det varken blir jobb, bostad eller familj.

Publicerad 24 maj 2011

Hur kan du ha så mycket erfarenhet fast du är så ung, frågade en arbetsgivare mig en gång vid en anställningsintervju. Jag var 22 år och hade både arbetslivserfarenhet och utbildning i ­bagaget. Märklig fråga kan tyckas, men inte ovanlig.
Det borde väl vara toppen att få anställa en ung ­person med erfarenhet. Dessvärre visar ­statistiken ­något helt annat.

Arbetslösheten bland unga
i vårt land är skyhög. Var tredje person under 25 år står utan arbete. Samtidigt som fler får jobb och arbetslösheten minskar, är det alltså en grupp på arbetsmarknaden som har det tuffare än alla andra. Den som står inför att flytta till egen bostad och så småningom kanske bilda familj, behöver självfallet en trygg anställning för att kunna göra allt detta.
En hög arbetslöshet bland unga är därför ett problem för hela samhället.
En berättigad fråga är varför så många stirrar sig blinda på ålder? Det viktigaste borde vara att hitta rätt kompetens för det arbete som ska utföras. En ung person behöver givetvis arbetslivserfarenhet, något han eller hon inte kan få utan att släppas in på arbetsmarknaden. En äldre person kan kontra med massor av erfarenhet, något som borde uppskattas på de flesta arbetsplatser.

I hotell- och restaurangbranschen finns till skillnad från många andra branscher, många unga anställda, men även här behövs fler fasta anställningar.  Det är lätt att hamna i en ond cirkel där det varken blir bostad eller familj och där roten till det onda är just arbetslöshet.
I Stockholm har mindre än hälften av de som är mellan 20 och 27 år egen bostad. Det beror både på en brist på små, billiga hyresrätter och på att få unga helt enkelt har råd att flytta hemifrån. Ett eget boende är inte förenligt med arbetslöshet.

Forskaren Anna Angelin
vid Lunds universitet har studerat långtidsarbetslösa under 90-talskrisen och tittat på hur deras liv ser ut tio år senare. Hennes forskning visar att en person som i 20-årsåldern är utestängd från samhället, löper sex till sju gånger större risk att bli det också senare i livet, jämfört med jämnåriga arbetare.
Det är således viktigt på flera sätt att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten. Arbetsgivare måste lära sig att se person och kompetens framför ålder och kön. Endast så kan fler unga få jobb tidigare i livet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här