Ta personalbristen på allvar
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Ta personalbristen på allvar

Arbetsgivarna oroar sig över att det ska bli brist på kvalificerad personal. Tillräckligt oroliga för att gå med på drägligare villkor? Vi får se.

Publicerad 21 september 2016

Den som utbildar sig till kock har lätt att få jobb. Det visar de senaste prognoserna från Arbetsförmedlingen, och så har det sett ut ett antal år nu.

Ändå är det för få som vill satsa på att utbilda sig till kock eller andra yrken inom hotell- och restaurang. Det är till exempel allt färre som ­söker till de gymnasieprogrammen.
Arbetsgivarna är oroliga för att de inte ska kunna få tag på kvalificerad personal. Och visst är det ett problem för hela branschen och för många som jobbar i den, att för få söker sig dit. Jobbet blir både stressigare, tyngre och mer utsatt när det är brist på utbildad personal.

Men vad ska man göra för att fler ska vilja jobba i branschyrkena? Det är en svår fråga, men jag har hört lite olika förslag. Till exempel att föräldrar till blivande gymnasieungdomar får göra studiebesök och lära sig mer om branschen, för att inte bara ha en negativ bild av den.

Ett försiktigt förslag kunde ju vara att höja lönerna lite

Plus och minus just nu

  • Snabbspåret. Det verkar fungera som det var tänkt – asylsökande kockar med yrkeserfarenhet kan få jobb i Sverige!
  • Asylpraktiken. Regeringen har fortfarande inte några klara besked om hur det ska gå till när asylpraktiken ska läggas ner.

Det låter som en bra idé, men jag tycker att det är några som saknas: Arbetsgivarna. Förutom protester mot den slopade rabatten på arbetsgivaravgifter för unga, så har det varit märkligt tyst från det hållet. Jag skulle vilja höra Visita och andra representanter för arbetsgivarna säga att de tar branschflykten på allvar, och att de verkligen är beredda att göra något åt den. Även om det kostar.

Ett försiktigt förslag kunde ju vara att höja lönerna lite, skapa mänskligare scheman och ge fler möjlighet att jobba heltid. Inte vet jag, men jag gissar i alla fall att fler skulle söka sig till branschen, och även välja att stanna kvar, om villkoren blev drägligare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här