Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Skumraskaffärerna behöver mörker

Publicerad 20 januari 2004

Krögaren använder företagets inköpskort privat. En anställd fattar sammanhanget och får låna kortet själv, mot att han håller tyst.
En annan tar in svarta pengar. Någon ser och kräver sin del.
Många känner igen de här situationerna. Så utvecklas en osund och olaglig kultur där både företaget och skattesystemet luggas på pengar. Den kan leva vidare med hjälp av ömsesidigt beroende och hållhakar.
»Så gör alla andra« och »det drabbar ingen fattig« försvarar de inblandade sig.

I det lilla företaget avslöjas fifflet ofta när två personer kommer ihop sig. Det kan vara på grund av något helt ovidkommande, en sprucken kärleksaffär eller en trafikomläggning som gör att kunderna blir färre. Då brister lojaliteten mellan kompanjoner eller mellan arbetsgivare och anställd.

Det här mönstret från det lilla företaget finns också i affärslivets högre sfärer. Som i Skandia. Höjdarna skaffar sig extra pengar och förmåner, ibland i maskopi, ibland bakom ryggen på varandra. Så spricker det. Kanske aktiekursen rasar på grund av krig eller vulkanutbrott. Kanske affärerna som verkade så smarta i själva verket var usla. Då brister den tidigare sammanhållningen i direktörsklassen. Plötsligt får allmänheten insyn i en värld som vi inte trodde fanns.
Nu vill etablissemanget i samhälle och företagsvärld återvinna allmänhetens förtroende. Staten har tillsatt en kommission för etik. Företag rensar ut och kräver pengar tillbaka.

De osunda affärerna utvecklas i miljöer utan öppenhet och insyn. Snåla och giriga människor kommer alltid att finnas. Det gäller att bygga upp företag så att människors sämre egenskaper inte får fritt spelrum.
Ingen av de företagsskandaler som nu är aktuella har avslöjats av företagens egna revisorer eller det normala kontrollsystemet. Ofta kommer de ljusskygga affärerna fram genom att någon anställd går vidare med information till sina chefer, till facket eller till en utomstående, kanske massmedierna.
Den som berättar om missförhållanden på sin arbetsplats tar dock stora risker.
Därför krävs det en ökad yttrandefrihet och skydd för anställda i privata företag och organisationer. Det ska vara förbjudet för chefer även i privat verksamhet att forska efter källan till en uppgift i massmedia.
Så är det redan i offentlig verksamhet. Dessutom behöver öppenheten inom företagen bli större.

Ofta försvaras slutenheten med att företagen måste skydda sig mot konkurrenterna. Det är givetvis berättigat. Men hemlighetsmakeriet skyddar också chefernas förmåner och diverse skumraskaffärer. Därmed skadas företagen mer än de skyddas.
Öppenheten och skyddet för uppgiftslämnare har gjort att vi i Sverige har världens kanske minst korrumperade myndigheter. Det privata näringslivet måste lära av detta.
Staten och lagstiftarna kan bidra med att utöka meddelarskyddet för anställda till att gälla hela arbetsmarknaden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här