Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Skicka en ny Robin Hood på dagens roffare

Publicerad 10 december 2003

Legenden om Robin Hood finns som saga, seriefigur, film och tv-serie. Robin Hood tog från de rika och gav till de fattiga. Det fascinerar och väcker förhoppningar.
Arbetsgivare och höjdare i samhället säger ofta att lönen ska vara ett belöningssystem, som ska uppmuntra bra insatser i arbetslivet. De menar att med alltför lika lön så skulle folk slöa till på jobbet.
De flesta svenskar tycker tvärtom. De anser att löneskillnaderna är för stora och ställer upp på idén om rättvisa.
Arbetsgivarnas ideologi leder till att de ofta vill ha individuella lönepotter i avtalen. De vill, som de säger, belöna de duktigaste och viktigaste.
När man ser hur näringslivets toppar ordnar med sina egna löner och extrabelöningar blir det intressant. De är en liten grupp i samhället som har lyckats tillskansa sig en osannolikt stor andel av de pengar som finns.

Man säger ofta att näringslivets toppar får sin höga lön för att de är så duktiga. Men under senare år har företagen gått på smäll efter smäll.
En favoritbortförklaring är att »vi gjorde som alla andra«, »alla bedömare rådde oss till detta« eller »ingen kunde tro att det skulle gå så här«.
Det krävs ju ingen särskild duktighet för att göra som alla andra. Så vad fick de egentligen betalt för?
De har lyckats sprida myten om sin egen duktighet. De har ofta gått i samma skolor, hållit ihop i karriären och sitter nu i de stora företagens topp, där de belönar varandra.
Siffrorna som snurrar runt visar att det här lilla gänget chefer rör sig i en helt annan värld än vi andra. Tydligt är att de måste ha mer stimulans än andra för att göra sitt bästa på jobbet.

En del av höjdarna har nu tvingats avgå. Somliga kommer att hamna inför domstol. Nya män i kostym får jobben och förväntas rensa upp. Men de är samma andas barn. Med samma jättelöner och samma värderingar kring hur företagen ska styras och de själva belönas.
Vinstintresset är drivkraften för de stora företagen och kärnan i det kapitalistiska ekonomiska systemet.
Men de senaste åren har vi sett hur destruktivt vinstintresset kan vara.
Det behövs nya mål för företagen, mål som siktar in sig mer på företaget, de anställda, jobben och kunderna.

En gång tidigare i den svenska historien har det förekommit att en liten grupp roffat åt sig orimligt av landets tillgångar. Under 1600-talet lyckades adeln tillskansa sig förläningar och gåvor, mark, gårdar och slott. Det slutade med den stora reduktionen, då staten tog tillbaka »orättmätigt utgivna privilegier och egendomar«.
Det är dags för en ny reduktion i Sverige. En ny Robin Hood vore en bra inledning på nästa års lönerörelse.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här