Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ska facket bry sig om massmedia?

Publicerad 1 april 2003

En av de heta debatterna på LO-kongressen nyligen handlade om massmedierna. Varför lägger då facket pengar på tidningar och varför bekymrar man sig? Det finns ju många brister i vårt samhälle, men någon brist på medier är det väl ändå inte.
Massmedierna är viktiga därför att det i stor utsträckning är där vi får vår bild av verkligheten. I hundra år har den demokratiska utvecklingen gått hand i hand med ett ökat tidningsläsande och en allt bättre skolutbildning. Massmedierna har ökat den vanliga människans kunskap och vidgat våra vyer.
Men om prinsarnas och prinsessornas flick- och pojkvänner och finanshöjdarnas bekymmer tar allt mer av utrymmet i medierna, så att vi andra inte känner igen oss där, om vanliga människors verklighet aldrig skildras? Då riskerar vi att bli främlingar i vår egen värld. Det är därför de fackliga tidningarna, där medlemmarnas vardag skildras, är så viktiga. Det är också därför facket måste engagera sig i medierna även på ett bredare plan.
Det handlar om medlemmarnas och medborgarens deltagande i den demokratiska processen. För att kunna ta ställning och göra vår röst hörd måste vi ha information och mediernas uppgift är att sortera fram det viktigaste och presentera det begripligt. Och vi som läsare, tittare och lyssnare lär oss underhand vilka medier vi vill lita på.
Facket har under senare år satsat en hel del på information, PR och så kallad lobbying. I kapprustningen på PR-området har dock arbetsgivarna lyckats bättre än den fackliga rörelsen. Samhällsklimatet har påverkats negativt för LO och medlemmarna.
Vi stockholmare skrattade till exempel gott åt Kommunals stora runda teckningar på bussar och i tunnelbanan. De ökade sympatin för fackförbundets strävanden. Men roliga teckningar och PR-kampanjer kunde inte hindra det politiska systemskiftet, med privatiseringar och stora nedskärningar i Stockholm. En alternativ politisk debatt, som dagligen granskar små och stora förslag saknas i huvudstaden.
Den dagliga morgontidningen är fortfarande ryggraden i de flesta familjers tidningsläsande. En dagstidning från vänster spelar roll för verklighetsbeskrivning och debatt.
Varför ska då facket satsa pengar på medier som kanske inte skriver ?som man vill?? Som mopsar sig och kritiserar sossepolitiker och fackliga ombudsmän? Är det inte bättre att satsa pengarna på en reklambyrå och en PR-kampanj? Det finns lobbyfirmor också. Många resonerar så men hur går det då med demokratin och med medborgarnas och medlemmarnas förtroende? Litar vi i längden på företrädare som inte tål kritisk granskning? Som använder sig av dolda påtryckare för att påverka politiken i stället för en öppen debatt? Nej, självklart inte. Facket måste ha metoder som stämmer med vår egen demokratiska uppfattning.
Den viktigaste grunden för facket att engagera sig i medier är att den fria och öppna debatten är själva livsluften i arbetarrörelsen. Det är i debatten vi prövar våra ståndpunkter och argument, det är där vi lär oss försvara det vi står för.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här