Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Schysta villkor är extra viktiga nu

Det är ingen överdrift att påstå att årets avtalsrörelse kommer att bli tuff.

Publicerad 16 februari 2010

Nu har Hotell- och restaurangfacket lämnat över sina avtalskrav till SHR. Avtalsväxlingen gjordes i Stockholm en kall vintermorgon. Och parterna står långt ifrån varandra. Medan HRF vill ha lönehöjningar med 745 kronor per heltidsanställd och månad, förespråkar Sveriges hotell- och restaurang­företagare, SHR, ett nollavtal. HRF kräver att heltidsjobb ska vara en rättighet och att anställningarna ska vara trygga. SHR tycker i stället att de allmänna villkoren ska vara oförändrade.
HRF:s avtalskrav spikades efter att förbundet haft avtalskonferens i slutet på ­januari. Det stod då klart att medlemmarna vill att förbundet driver frågan om trygga anställningar utöver kravet på lönehöjningar, något som HRF nu också gör.

Det är ingen överdrift att påstå att årets avtalsrörelse kommer att bli tuff. Men i rådande tider är det viktigare än någonsin att värna om schysta villkor för alla som jobbar i hotell- och restaurangbranschen. Och ni som är anställda på skid­anläggningar, spahotell och finkrogar är otroligt viktiga i det stora arbetet med att ro avtalet i hamn. Ni kan snacka ihop er med arbetskompisarna så att ni allihop är laddade under kommande veckor. Ni kan engagera er och debattera och diskutera både i fikarummet på jobbet och på bloggar. Ni som brukar använda er av Twitter eller Facebook har möjlighet att på ledig tid nå ut till många med era tankar och funderingar. Och i arbetet med att förklara att HRF:arnas krav är viktiga, är varje medlem viktig. Det är ju just precis du som är expert på hur din tillvaro ser ut.

I det här numret av tidningen kan du läsa vår kartläggning av hur mycket vd:arna hos de största arbetsgivarna i branschen tjänar. Kanske hittar du din egen vd och arbetsgivare på listan. Då kan du jämföra din egen lön med hans eller hennes. Snittlönen bland hotell- och restauranganställda ligger just nu på 19 300 kronor. Samtidigt har var tredje arbetstagare en tidsbegränsad anställning, och mer än var tredje jobbar deltid.
Under våren är flera förhandlingsdagar inplanerade och HRF hoppas ha ett avtal färdigt till slutet av april. Om detta blir verklighet återstår att se, men varje ­medlem är viktig i det stora arbete som återstår.

För dig som är sugen på att ladda batterierna inför skidåkning eller avtalsrörelse finns recept på härliga citrusrätter som du kan göra själv hemma med familjen eller kompisarna. Det är viktigt att hålla sig både frisk och pigg för att orka med de utmaningar som väntar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här