Så odlar du fram en vikarie
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM SOMMARJOBB

Så odlar du fram en vikarie

Tänk dig en sommarjobbare som snabbt växer in i rollen och gör att du lugnt kan gå på ledighet. Den drömmen kan bli sann!

Publicerad 24 juni 2019

Det var kanske mitt tredje jobb. Jag hade fått semestervikariat som frukostvärdinna på Sara Hotel, i folkmun fortfarande Statt, i Eskilstuna. Det var en kompis brorsas flickvän som hade fixat in mig och min kompis Anna.

Problemet med semestervikariat är att de som faktiskt kan jobbet är borta. När det bara var jag och Anna på plats lagade vi efter läge. Hur många ägg ska vi koka? Hur får vi den krånglande kaffe­maskinen att jobba med oss, inte emot oss? Vi visste ungefär vad som skulle göras och ungefär hur.

Drömpassen var de där en äldre tjej, säkert 25, var inne. Hon hade rutin, var lugn och blev inte alls besvärad av mina tusen frågor. Tvärtom. Hon verkade gilla att ha oss där. Den dagen också hon gick på semester fick jag ont i magen. Nu fanns det liksom ingen kvar att fråga. Trodde jag.

Smickrad av tron på min förmåga ryckte jag ut – förstås.

En ledig morgon klockan 5.30 ringde telefonen. Det var Anna, som skulle öppna frukosten själv. Kaffemaskinen var inte på humör, och på den korta tid jag hade hunnit jobba hade jag etablerat mig som något av en expert på just den. Smickrad av tron på min förmåga ryckte jag ut – förstås. Den där varsamheten som krävdes gick inte att förklara på telefon.

Fem rätter på resan

Resesajten Smart Lemur har listat street food man inte får missa på Europaresan. 1. Pommes frites – Belgien 2. Kepta Duona (friterade brödstavar) – Litauen 3. Currywurst – Tyskland 4. Pie and mash – Storbritannien 5. Oscypek (rökt fårost) – Polen

Löste vi det? Så klart. Vi hade fått en introduktion som både lärde oss jobbet OCH att vi kan lösa saker på vårt eget sätt. Det önskar man alla sommarvikarier. Att kunna gå till jobbet och känna tillförsikt, inte oro. Det är ju dessutom den bästa reklam branschen kan få. Här tar vi hand om varandra. Jag har din rygg och litar på att du har min.

Så visa nu alla semestervikarier hur värdefulla de är, och ge dem en chans att bli riktigt bra på sina jobb! Hur? Kolla in vår snabbkurs!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här