Sommartider är vikarietider. Här är tio tips till dig som har en ung kollega – eller är en själv.
1 Kom ihåg att allt är nytt för den som är ny. Att gå i skolan är inte samma sak som att jobba. De enklaste saker som du tar för givna kan vara nyheter för den som är på sitt första sommarjobb.
2 Påminn om papper. Arbetsgivaren ska så snart som möjligt skriva ut ett anställningsbevis. Där ska det stå anställningsform, om det är heltid eller vilken omfattning det är på deltiden, start- och slutdatum samt lön. Hör efter om sommarjobbaren fått sitt bevis. Om inte, peppa hen att påminna arbetsgivaren.
3 Kolla reglerna. Ungdomar (fyller minst 16 år under året, men är under 18) ska inte jobba natt och har rätt till minst 30 minuters rast, senast efter fyra och en halv timmes arbete. Ju yngre den anställda är, desto mer begränsningar finns det runt anställningen. Alla regler finns på Arbetsmiljöverkets sajt av.se.
4 Tipsa om facket. Den som läser en yrkesutbildning på gymnasiet, komvux eller högskola kan bli studerandemedlem i HRF för noll kronor i månaden. Läs mer här.
5 Lagt schema ligger. Får sommarjobbarna ofta inställda pass eller skickas hem tidigare när det är lugnt? Fråga om det finns någon överenskommelse om vad som gäller. Får de betalt för arbetstiden på schemat eller har det kanske smugit sig in en variant på »solskensavtal« på arbetsplatsen?
6 Retas lagom. Det är kul att säga åt nyanställda att be köket/grannkrogen om »engelsk buljong« och liknande. Men ta det lite lugnt. Vet du vad ett vanligt ämne var hos Fackets hjälptelefon förra året? Frågor om hur snabbt sommarjobbaren kan komma ifrån en arbetsplats hen inte trivs på.
7 Ungdomslön gäller inte alla. Kollektivavtalet mellan HRF och Visita, Gröna riks, är ett av avtalen som har särskilda lägstalöner för unga. Avtalets ungdomslöner gäller bara för anställda under 20 år som jobbar med »yrkesarbete«, exempelvis diskare och städare. För kockar, kallskänkor och andra med arbetsuppgifter inom »kvalificerat yrkesarbete« gäller samma minimilöner som för vuxna.
8 Alkoholserveringen då? En anställd måste fylla minst 16 år under året om hen ska sälja »åldersreglerade varor«. Men kommunens tillståndsenhet kan ändå bedöma att det är olämpliga arbetsuppgifter. Det kan innebära risker för den anställda eller vara ett för stort ansvar, exempelvis när en gäst ska nekas servering. Det måste alltid finnas en serveringsansvarig på plats, och den personen ska vara minst 20 år.
9 Kom ihåg semesterersättningen! En kort anställning som ett sommarjobb ger sällan rätt till betald ledighet, däremot till semesterersättning. Den är 12 procent enligt lagen, 12,72 procent i HRF:s kollektivavtal med Visita.
10 Missa inte jämkningen. Sommarjobbare kan ansöka om jämkning hos Skatteverket. Då får man ett lägre avdrag för skatt än folk som jobbar hela året. Det går också att få lön utbetalad utan skatteavdrag, om inkomsten är max 19 670 kronor under år 2019. Skatteverket har information om hur man går till väga.