Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Poppis bransch nu och i framtiden

När de som går i skolan i dag själva får välja vad de vill arbeta med, kommer turistbranschen högt upp på listan.

Publicerad 24 juni 2009

Grattis! Du jobbar i en framtidsbransch. Åtmin­stone om man ska tro en rykande aktuell ­undersökning.
För trots att Arbetsförmedlingen, Ams, räknar med att över en halv miljon svenskar kommer att vara arbetslösa nästa år, finns ljus i mörkret. Medan Ams talar om att även de anställda i hotell- och restaurangbranschen blir färre, ger Manpowers arbetsmarknadsbarometer en betydligt ljusare bild. I barometern anser hotell- och restaurangföretagarna att sysselsättningen kommer att öka rejält under nästa kvartal. Framför allt restaurangbranschen spås en ljus framtid.

Så, det är bara att gratulera dig som redan jobbar på restaurang. När de som går i skolan i dag själva får välja vad de vill arbeta med, kommer turistbranschen högt upp på listan. Rörligheten lockar dem som vill resa och prova på att jobba i många olika länder. Att kraven är höga på språkkunskaper, fingertoppskänsla för service och bemötande av krävande gäster tycks inte avskräcka. Några av dem som är proffs på allt detta möter du i denna tidning i bildreportaget från Smögens Havsbad.

Även om branschen är populär bland dem som ännu inte valt inriktning i livet, är det viktigt att ha örnkoll på säkerheten i restaurangkök. I det här numret kan du läsa om var de största farorna finns och vad du tillsammans med din arbetsgivare kan göra för att förhindra att olyckan är framme. För det handlar ju inte bara om skärsår och brännskador utan också om att allt från potatisskalaren till fritösen ska vara säkra. Något som inte alltid är självklart då flera köksmaskiner har många år på nacken och ibland till och med saknar vissa delar.

Oavsett om du ska jobba eller vara ledig i sommar, försök att vara i nuet. Somliga kallar det mindfullness, och det kan handla om så enkla saker som att verkligen känna efter hur gott jordgubbarna smakar i frukostfilen. Det kan vara att känna den solvarma klippan under barfota­fötter en söndag när du är ledig. Eller när du njuter av en rykande het kopp kaffe under en rast på jobbet eller på kvällen efter en promenad med din hund – då är du i nuet. En bonuseffekt är att din stressnivå sjunker och att du blir mer avslappnad. Dina sinnen tar in allt du upplever och du mår bättre. Gratis friskvård både på arbetsplatsen och under semestern i din egen solstol på balkongen.
Också Hotellrevyns redaktion tar ledigt några veckor, men vi är tillbaka med ett nytt nummer i augusti. Under tiden hittar du spännande artiklar, nyheter och svar på dina och andra läsares frågor på hotellrevyn.se
Glad sommar!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här