Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Svenskarna är grundlurade!

Borgarna har lyckats med sin smarta strategi. Många missar att det är regeringen som har gjort a-kassan dyrare.

Publicerad 25 maj 2009

Jag är ledsen att behöva säga det. Men svenska folket har blivit grundlurade. Arbetare och tjänste­män är alla utsatta för en rejäl bluff. Det är sorgligt men sant. Sittande regering har genom en slug och otäck politik, som de fört lika skickligt som den bästa av pokerspelare, fört alla bakom ljuset. På så sätt har de lyckats lura allt från städerskor till journalister.
Hör här bara.
Det var en gång en regering som ville ta massor av pengar från de fattiga och ge till de rika. Hur göra detta? Jo, genom att höja avgifterna för att vara med i a-kassan och låta denna höjning gå direkt till regeringen. På så sätt fick regeringen in pengar till att sänka skatterna för de som redan har pengar och arbete.

Om detta nu varit en saga och inte verklighet, borde alla svenskar ha blivit rosenrasande och genast ha genomskådat regeringen. Nu är det dessvärre inte så. Borgarna har lyckats med sin smarta bluff. Vanligt folk tror allt för ofta att det är a-kassorna själva som höjt sina avgifter för att de vill ha mer pengar. På insändarsidorna i dagstidningarna får både a-kassor och fack sig en känga för att de är »giriga«.
Men så är det ju absolut inte. De arga insändarna är i stället ett bevis på att borgarnas jättebluff gått hem. Genom sin smarta strategi har ­regeringen fixat så att kritiken drabbar kassorna i stället för Reinfeldt och hans gäng. Detta genom att tvinga a-kassorna att höja avgifterna. Eftersom allting som rör a-kassorna också belagts med svåra myndighetsord som få människor förstår, är det få som genomskådar sittande regering.

Nu är det dags att syna bluffen.
Först hette borgarnas höjda avgift för a-kassan »förhöjd finansieringsavgift«. Ingen människa förstod vad det betydde.  Sedan tänkte borgarnas pr-människor till. Även om ingen förstod orden, fanns det en risk att någon förstod att det var en av regeringen påtvingad ­avgift. Då bestämde regeringen att avgiften som de själva höjt i stället skulle heta arbetslöshetsavgift. Det otäcka är att det då låter som att det är a-kassornas egen avgift som går tillbaka till kassorna och inte till regeringen. Och det låter som att det är kassorna själva som beslutat om avgiften.

Och där någonstans tycks bluffen ha gått hem. Färre är upprörda över att regeringen tvingar de kassor vars medlemmar har minst pengar och högst arbetslöshet att betala de högsta avgifterna.
Så – nu är det dags att syna bluffen. Sittande regering har allt att förlora på smarta svenskar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.