Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Politiken, verkligheten och vi

Publicerad 14 februari 2002

Det är sju månader kvar till valet och vi på Svensk Hotellrevy startar nu vår valbevakning.
Hotell- och restaurangfacket har länge försökt få partierna att lyssna på förbundets synpunkter i olika branschfrågor. Det har gällt krav på krafttag mot ekobrott, regler kring serveringstillstånd och många skattefrågor som berör branschen. Resultatet är klent.
Den hotell- och restauranganställde som yrkesman och yrkeskvinna har haft liten betydelse i den politiska världen. Jämför med den förståelse som andra yrkesgrupper, som lärare, sjuksköterskor eller försvarsanställda kan få.

Alla arbetlösa är lika viktiga
Andra fackförbund och andra yrkesgrupper har vägt tyngre som politiska påtryckare. När ett regemente eller en fabrik läggs ner märks det på ett annat sätt än när tusen restaurangjobb försvinner ? för det sker på 500 olika arbetsplatser. Men varje anställd som mister sitt jobb måste vara lika viktig och vara värd lika stora ansträngningar från samhällets sida.
Nu finns det en möjlighet att detta kan ändras.
1. Hotell- och restaurangfacket har under ett antal är vuxit i både antal och i styrka. I Stockholm är till exempel Hotell- och restaurangfackets avdelning numera större än Metalls stockholmsavdelning. Det får så småningom genomslag i politiken.
2. I höst kommer ovanligt många anställda från hotell- och restaurangbranschen att stå som kandidater på listorna. Än så länge vet vi fyra HRF:are som står på eller näst intill valbar plats till riksdagen. Om tillräckligt många kryssar för deras namn har de en stor chans att komma in.
3. Även lokalt flyttar hotell- och restaurangfolket fram sina positioner. Det är fler medlemmar på listorna och vi hoppas kunna berätta om några av dem längre fram.
Hotellrevyn tänker granska våra politiker. Men framför allt den verklighet som politiken handlar om.
Det är lätt att känna ett avstånd. Politiker är några man ser på TV. Men vad berör de mig och min verklighet?

Samma företag ? olika lönevillkor
Vår första fråga handlar om lönen och pengarna. Hur kan folk ha så olika villkor när de arbetar i samma företag? Vi kan inte svara på alla frågor, men vi hoppas vi att du som läser ska fundera vidare själv.
Vi ställer också frågor till dig som är väljare. Politiker ska ju hålla vad de lovar och inte lova mer än vad de kan hålla. Men även väljaren måste stå för sitt val. Den som röstat för skattesänkningar kan inte klaga över nedskärningar i skolan, i varje fall inte med någon trovärdighet. Och den som struntar i att rösta kan även strunta i att gnälla.

Röda runda tomten som sett till att det går rätt så bra för Sverige nu. Tant Grön som ler så rart. Eller Farbror Blå som säljer ut och drar in. Fru Feminist eller Herr Krist? Vem väljer du? Svara senast 15 september.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.