Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Persson vet att miljöarbete inte bara är för »dom andra«

Publicerad 23 oktober 2002

Är arbetarrörelsen och socialdemokraterna emot en bättre miljö? Och på vilken sida i politiken står miljöpartiet?
De gröna klarade sig kvar i riksdagen genom att tydligt ta parti för vänsterblocket. Efter valet började de förhandla med de borgerliga, och många väljare undrade givetvis vad de hade röstat på.
Ännu mer olyckligt är det att socialdemokraterna framstod som miljöns fiende nummer ett under förhandlingarna.

Det är lätt att ta ställning för miljön så länge det är någon annan som måste ändra sitt beteende. »Länderna på andra sidan Östersjön borde bygga reningsverk och sluta med sina utsläpp«, säger vi svenskar.
»Stäng kärnkraftverket i Barsebäck«, säger danskarna till oss.
»Sluta elda med kol«, svarar svenskarna.
»USA måste följa Kyotoprotokollet och minska sina utsläpp i luften«, säger EU.
»Vi kommer inte att ändra den amerikanska livsstilen«, blir svaret.
»Sätt avgifter på bilarna i Stockholms innerstad«, säger miljöpartiet.
»Vi måste komma fram, bygg bort bilköerna med nya trafikleder«, svarar Motormännen.
Så håller det på. »Dom andra måste sluta, stoppa, skärpa sig.«
Samtidigt som valrörelsen slutspurtade här hemma hölls ett stort miljömöte i Sydafrika. Göran Persson, vår statsminister, var där. När han kom hem fick han massor av frågor just om alla andra länders utsläpp. Vad ville han göra åt de internationella miljöbovarna? Svaret handlade om internationella avtal och förhandlingar.
Men den som tror att man kan lösa de stora miljöproblemen utan att inskränka en del på sin egen bekvämlighet har alldeles fel, svarade Persson. Vi måste också själva ändra oss då det gäller hur vi påverkar miljön.

Det finns ett äkta miljöengagemang hos många av dagens ledande politiker. De hör till en generation som blev politiskt aktiv när miljön och kärnkraften var heta frågor.
Därför är det så trist att det, efter höstens förhandlingar, verkar som om socialdemokraterna bromsar olika miljösatsningar, för att sedan ge med sig efter hot från de gröna. Så framstår bilden i media. Är det verklighet? Jag hoppas inte det.

Bilen är en utmärkt uppfinning, men den måste användas med besinning. När bilisten kliver ur sin bil blir han en fotgängare som ska ta sig över gatan, andas in luften och kanske ett ögonblick vila öronen.
Avgaser och buller är ett av vår tids största miljöproblem. Problemen i havet utanför västkusten kommer inte att upphöra, även om allt lantbruk läggs ner och alla utsläpp från konstgödsel upphör. Avgaser är den största källan till övergödningen.
Vi har det bättre än på många håll i världen, men ändå behöver luften även i våra storstäder befrias från en hel del avgaser och buller.
När Sverige lyckas locka till sig turister är det ofta för vår fina miljö. Vi bör vara rädda om detta goda rykte.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.