Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Att mötas eller inte mötas, det är frågan

Publicerad 25 september 2002

I det politiska valet, som just är klart när denna tidning kommer ut, deltar de allra flesta medborgare. I facket är det annorlunda. Där avstår de allra flesta från att göra sin röst hörd.
I det politiska valet avgörs de stora frågorna om hur vårt land och vår kommun ska styras. Det handlar om hur flera tusen i skatt ska användas varje månad. I facket satsar du några hundra varje månad. Där avgörs sådant som har med jobbet att göra.

Just nu är det säsong för fackliga möten och Hotellrevyn har annonser om höstmöten i varje tidning. Tänker du gå?
Medlemsmötet är centralt i de fackliga demokratin. Här har varje medlem en röst. Här väljs styrelse och kongressombud, beslutas om krav och förslag till kongress och avtalsråd. Det är här varje medlem kan föra fram förslag och få svar på sina frågor. Höstmötet och årsmötet är navet i facket.
I teorin alltså.

I verkligheten går de allra flesta medlemmar inte på fackets höstmöten och årsmöten. Medlemmen som har en fråga eller behöver hjälp ringer till ombudsmannen på fackets expedition. Finns det en facklig förtroendeman, ett platsombud eller en klubb, så kan det finnas hjälp på närmare håll.
Den som vill ändra något för fram förslaget direkt, oftast till chefen. Funkar inte det får man prata med arbetskamraterna.

Ändå måste facket hålla de här mötena. Det står i stadgarna och ombudsmännen och en liten skara av de allra mest trogna ser till att allt sköts enligt reglerna.
Den fackliga verksamheten fungerar dock, annars skulle inte 60 000 medlemmar betala sin avgift. Förhandlingar pågår hela tiden. Löneavtal blir klara, ombud väljs, folk går på kurser och nya klubbar bildas.
Klarar sig facket lika bra utan sina höstmöten och årsmöten?
Nej, lika bra är det inte. Om fackföreningen är en professionell organisation, ungefär som en advokatbyrå, kan man bevaka den anställdes rätt och se till att lagar och avtal följs.
Men det går inte för en sådan organisation att förändra. När arbetsgivaren vet om att alla anställda på hotellet, inte bara två, tre stycken, har varit på det fackliga mötet kvällen innan, så lyssnar han på ett helt annat sätt.
Likadant är det på ett högre plan, när det gäller förhandlingar om nya riksavtal eller krav till politiker och myndigheter. Märker de att facket är starkt förankrat på arbetsplatsen, så kommer de att lyssna.
För att de anställda ska kunna flytta fram sina positioner på arbetsplatsen behövs facklig sammanhållning och makt. Den måste man visa på något sätt.

I den här tidningen berättar vi om en ny typ av fackliga uppdrag som HRF:s avdelning i Uppsala tänker pröva. Tio minuter i veckan, mer tid ska det inte ta.
I kongressvalet i vår kommer några avdelningar att ha poströstning i stället för val med valsedlar på årsmötet. Det är ett annat steg för medlemmens inflytande.
Vad blir nästa steg?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här