Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Medlemmar är vinnare på flera sätt

Ett medlemskap i facket gör skillnad -- både för en enskild anställd och för utvecklingen på arbetsmarknaden.

Publicerad 16 november 2011

Förr värvade facket medlemmar med argument som rättvisa och solidaritet. Så är det inte längre. Tidsandan gör att det mesta nu värderas i ekonomiska termer. Många ser medlemskapet som en privat försäkring i fall man skulle råka illa ut på jobbet. Andra tror sig vara tillräckligt starka ändå. Och medlems­siffrorna har rasat.
Är fackliga företrädare för försiktiga med att visa vad de faktiskt gör? Så borde det inte vara. För HRF:s del finns gott om exempel på att facket gör skillnad – stor skillnad.

I detta nummer berättar vi om Jiang Zhaolin som lurades till Sverige och fick arbeta så hårt att han kollapsade. Tack vare HRF har han fått en stor summa i kompensation för uteblivna ersättningar och skadestånd.
Hans landsmaninna Pei-Li Zhang blev också hitlockad med löften om drömjobb. När hon protesterade mot de villkor som mötte henne blev hon av med både arbete och bostad. HRF hjälpte även henne till ekonomisk ersättning.

Ett annat purfärskt exempel är företagsgruppen HSMG, där HRF bevakar att personalen inte kommer i kläm under ägarnas oseriösa ekonomiska turer.
Men det behövs inte så spektakulära exempel för att man ska se fackets värde. Varje dag får HRF-medlemmar, i det tysta, hjälp och stöd av sitt förbund. En snabb titt i lönestatistiken visar också att medlemmar i HRF har en betydligt bättre löneutveckling än icke-medlemmar. HRF-medlemmarnas snittlön låg förra året en tusenlapp över snittlönen för dem som stod utanför facket. Inte alls förvånande, för det är naturligtvis svårt för en anställd att ensam hävda sig mot arbetsgivaren.

Också anställningsformerna är bättre för medlemmar. I avtalsrörelsen 2008 lyckades HRF driva igenom ändringar i kollektivavtalet som halverat andelen visstidsanställda. I dag har cirka 16 procent av HRF-medlemmarna en tidsbegränsad anställning. För branschens icke fackligt anslutna är siffran betydligt högre.
Det är alltså inte svårt att hitta argument för medlemskap. Den färska LO-rapporten »Röster om facket och jobbet – Det fackliga medlemskapet« visar att många också inser fackets värde. Av dem som inte är medlemmar svarar 57 procent att de kan tänka sig att gå med, en ökning med hela 10 procentenheter på tio år. Mest positiva är ungdomar mellan 18 och 24 år, där 82 procent kan tänka sig att gå med.
Slutsatsen blir förstås den som HRF:s ledning drar i detta nummer. Med en levande dialog ute på arbetsplatserna går det att vända medlemstalen. Så tveka inte att prata med dina arbetskamrater om medlemskapets värde.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här