Hvarför bildas fackföreningar
Anna Hjorth. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Hvarför bildas fackföreningar

Det är lätt att förstå kommunalarnas impuls att gå ur facket. Men som enskild är det svårt att förändra sina villkor. Det insåg arbetarna redan för 109 år sedan.

Publicerad 2 februari 2016

Tiotusen medlemmar har lämnat fackförbundet Kommunal efter avslöjanden om miljonförluster i förbundets konferensbolag, om krogshower, om vidlyftig alkoholrepresentation och om tveksamma lägenhetsuthyrningar. Förbundskassören och förbundsordföranden lämnar sina poster.

Om allt för många väljer att stå utanför blir fackens ställning svagare.

/blockquote>

Jag tror att avslöjandena om Kommunal har fått fackförbundsrörelsen att darra och fundera över vad man egentligen gör med medlemmarnas pengar. Hotell- och restaurangfacket har varit öppet med hur mycket pengar man lagt på till exempel alkohol. Det tycker jag är bra. Att alltid ha medlemmarnas bästa i fokus och kunna stå för det man gör borde vara en självklarhet.

Just nu

  • Avtalsförsäkringar. Förra året fick över 700 branschanställda hjälp av en jobbcoach att hitta nytt jobb, tack vare försäkringen TSL.
  • Avtalsvägrare. Företag som inte vill teckna kollektivavtal. Att garantera sina anställda okej villkor, ska det vara så svårt?

Det är lätt att förstå impulsen att gå ur facket när det visar sig att pengarna går till saker som inte gynnar medlemmarna. Men att lämna är en kortsiktig lösning. Om allt för många väljer att stå utanför blir fackens ställning svagare. Då blir det svårare att förhandla fram bra löner och villkor för medlemmarna – det som är fackets huvuduppdrag. Det är bättre att stanna kvar, även om det känns svårt för stunden och trots att man har all rätt att känna sig förbannad, upprörd och besviken. Det är bara den som är med i facket som kan förändra det inifrån.

Det har tagit över hundra år att bygga upp fackförbundens styrka. Jag hittade en skrift från 1907, med titeln »Hvarför bildas fackföreningar?« och tycker att det här citatet är lika aktuellt nu som då:
Då de styrande i samhället icke själfmant vilja vidtaga nödvändiga förändringar till det bättre, måste arbetarne själfva fordra och genomföra dessa. Men då den enskildes kraft icke räcker till, måste alla förena sig till ett enda stort helt genom att bilda fackföreningar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här